MonPlaneta
Tenir gana pot ajudar a envellir més lentament

Limitar la quantitat de menjar que ingerim pot fer que envellim més a poc a poc, segons un nou estudi publicat a la revista ‘Science’ i elaborat per investigadors de la Universitat de Michigan, als Estats Units. Els resultats dels experiments que han dut a terme en mosques, afirmen, podrien aplicar-se també als humans, i apunten que la sensació de gana, per ella sola, podria ser suficient per alentir l’envelliment, un descobriment sorprenent.

Un treball originat per un descobriment sorprenent

L’origen d’aquest treball és una recerca anterior que va demostrar que l’olor del menjar, fins i tot si no se’n consumeix, pot arribar a revertir els efectes de les restriccions de la dieta en la durada de la vida. Davant d’això, els investigadors van mirar de veure si, darrere d’aquest alentiment de l’envelliment, hi podria haver canvis al cervell que expliquessin aquest canvi.

Modificant els aliments de les mosques

Per fer-ho, van induïr gana en mosques alterant la quantitat d’aminoàcids de cadena ramificada (BCAA) del seu menjar. Les mosques que van ser alimentades amb pocs BCAAs van menjar molt més que no pas aquelles a què es va donar aliments baixos en aquests aminoàcids. A més, quan podien triar entre llevats i sucres, les primeres triaven els llevats mentre que les segones triaven el sucre, un tipus de tria que indica quina gana és per necessitat i quina deriva del plaer.

Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita | Wikimedia Commons
Els experiments amb mosques han permès fer descobriments molt importants sobre la gana | Wikimedia Commons

A partir d’aquí, els investigadors van determinar que la diferència no era a les calories de cada aliment, ja que la manca de BCAAs va fer que les mosques mengessin molt més, fins a superar el contingut calòric del menjar consumit per les seves companyes. A més, això també va fer que visquessin molt més.

No és el menjar sinó la gana el que importa

Quedava separar la gana de la composició de la dieta. Ho van fer amb una tècnica consistent a activar neurones associades a la gana en mosques exposant-les a la llum vermella. Això va fer que les mosques afectades mengessin el doble que les del grup de control i, no obstant això, van viure el doble de temps. Així doncs, crear una mena de fam insaciable a les mosques va aconseguir, per sí sol, allargar-los la vida.

No només això, sinó que els científics també van aconseguir fer un mapa dels mecanismes moleculars de la gana a l’epigenoma de les neurones involucrades i identificar quines neurones responen a la presència o l’absència d’alguns aminoàcids concrets a la dieta. Això afecta com s’expressen alguns gens als seus cervells i, de retruc, tant els seu comportament a l’hora de menjar com la velocitat a què envelleixen.

Els autors adverteixen que abans d’exportar aquests resultats als humans cal anar amb compte, però també apunten que és molt probable que els mecanismes descoberts també modulin la gana en altres espècies, inclosa la nostra.

Més notícies
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Una família de tsimanes | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
Menjar força ajuda a mantenir el cervell sa però passar-se l’envelleix
L'equilibri podria ser delicat però possible d'aconseguir, segons un nou estudi
Les proves en ratolins de laboratori han donat resultats molt positius | Universitat de Barcelona
Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins
Es tracta dels ascidis, uns animals marins amb unes propietats sorprenents i molt estudiats durant els darrers anys
George el Solitari, una tortuga de les Galàpagos, va viure fins a més de cent anys, i es creu que la seva subespècie podia superar els 200
Les tortugues poden alentir o fins i tot aturar el seu envelliment
Aquest descobriment demostra que la senescència no és inevitable per a tots els organismes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa