MonPlaneta
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
  • CA

Les persones sense factors de risc de demència, com ara la diabetis, la pèrdua d’audició o vista o el tabaquisme, tenen el cervell igual de sa que persones d’entre 10 i 20 anys menys, segons un nou estudi que conclou que l’estil de vida és més important que l’edat per a l’envelliment cognitiu. Publicat a la revista ‘Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment, and Disease Monitoring’, conclou que un sol factor de risc de demència pot reduir tant les capacitats cognitives com tres anys d’envelliment.

“Molt bones notícies”

Els investigadors de l’hospital Baycrest Health Science d’Ontario (Canadà) responsables d’aquest estudi expliquen que això són “molt bones notícies”. La líder de l’equip, la doctora Annalise LaPlume, recorda que “es poden fer moltes coses per modificar aquests factors”, com ara controlar la diabetis, corregir la pèrdua d’audició o deixar de fumar.

Fumadors a la terrassa d'un bar | ACN
El tabac és un dels factors de risc de deteriorament cognitiu avaluats a l’estudi | ACN

Aquest estudi és un dels primers que analitzen els factors de risc de demència al llarg de tota la vida. Normalment només es fixen en la mitjana edat i la vellesa, però en aquest cas s’han inclos dades de participants de fins a 18 anys d’edat i s’ha comprovat que els factors de risc tenen un impacte negatiu en les habilitats cognitives a qualsevol edat. Això és molt important, perquè vol dir que es poden corregir molt aviat.

Analitzant l’impacte de l’estil de vida en les capacitats cognitives

Per al treball es van fer servir dades de més de 22.000 persones d’entre 18 i 89 anys que havien completat un test dissenyat a la mateixa institució i que consistia en un qüestionari sobre l’estil de vida i quatre proves cognitives. Així, els investigadors van poder analitzar l’impacte que tenien en els resultats de les proves de memòria i atenció vuit factors de demència: baix nivell educatiu, pèrdua d’audició, lesió cerebral traumàtica, abús d’alcohol o altres substàncies, hipertensió, tabaquisme, diabetis i depressió.

Els problemes de visió i el deteriorament cognitiu podrien tenir algun tipus de relació | Neil Moralee / Flickr
Els problemes de visió i el deteriorament cognitiu podrien tenir relació | Neil Moralee / Flickr

Cadascun d’aquests factors va dur a una disminució de les habilitats cognitives equivalent a fins a tres anys d’envelliment, amb cadascun d’ells contribuïnt a la mateixa proporció de declivi. Així, per exemple, una persona amb poc nivell educatiu, fumadora i amb hipertensió podria tenir les capacitats cognitives d’algú nou anys més gran que ella. Els efectes dels factors de risc, a més, augmenten amb l’edat.

La part bona d’aquests resultats és que mostren que és possible reduir el risc de declivi cognitiu i de demència. Tant si es tenen 18 anys com 90, es pot ajudar el cervell a envellir amb molta més qualitat.

Més notícies
George el Solitari, una tortuga de les Galàpagos, va viure fins a més de cent anys, i es creu que la seva subespècie podia superar els 200
Les tortugues poden alentir o fins i tot aturar el seu envelliment
Aquest descobriment demostra que la senescència no és inevitable per a tots els organismes
Les proves en ratolins de laboratori han donat resultats molt positius | Universitat de Barcelona
Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins
Es tracta dels ascidis, uns animals marins amb unes propietats sorprenents i molt estudiats durant els darrers anys
L’exposició al fum del tabac a l’inici de la vida accelera l’envelliment biològic
És el primer estudi que avalua l’associació d’un gran nombre d'exposicions en la infància primerenca amb l'edat epigenètica
Un inhibidor d'un enzim ha demostrat un gran efecte protegint el cervell de ratolins de diversos tipus de danys
Un nou fàrmac podria combatre la depressió i la degeneració cognitiva
El medicament inhibeix un enzim i fa el cervell més resilient a l'estrès i fins i tot protegeix dels efectes dels ictus i els traumes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa