MonPlaneta
Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins

Alimentar uns ratolins amb un extracte d’uns animals marins anomenats ascidis ha aconseguit revertir alguns senyals d’envelliment en aquests rosegadors, segons explica un equip d’investigadors xinesos en un article publicat a la revista ‘Frontiers in Molecular Biosciences’. Els ascidis són uns animals amb unes propietats sorprenents i que els darrers anys han estat objecte de molts estudis.

Els plasmalògens, un greixos protectors

En aquest cas, els científics s’han centrat en els plasmalògens, un tipus de greix present a la membrana de les cèl·lules del cervell, els ronyons, els músculs i els pulmons i que té diverses funcions, entre les quals hi ha reduir la inflamació i protegir-les de patir danys a l’ADN. Alguns aliments, com ara els ascidis, que formen part de l’alimentació a països com Corea i el Japó, tenen quantitats importants de plasmalògens, la concentració dels quals a la sang disminueix amb l’edat i especialment si es desenvolupa la malaltia d’Alzheimer.

Una espècie del gènere Polycarpa | Wikimedia Commons
Una espècie d’ascidi del gènere Polycarpa | Wikimedia Commons

Resultats molt positius

Així doncs, en aquest estudi, es van alimentar ratolins de mitjana edat amb concentracions molt altes de plasmalògens i, després, se’n va avaluar la memòria i alguns altres paràmetres relacionats amb l’envelliment, com ara el número de cèl·lules mare neuronals i les sinapsis entre les neurones, elements claus per a l’aprenentatge, la memòria i la raó.

Després d’alimentar els ratolins amb plasmalògens durant dos mesos, tots aquest paràmetres van millorar, fins i tot la inflamació, un procés molt relacionat amb l’edat. Les proves van revelar que la memòria dels animals millorava, un resultat que va en la línia d’alguns estudis anteriors fets amb persones, tot i que en aquella ocasió els resultats tenien algunes particularitats que no es van acabar de comprendre i que requereixen fer més assaig.

En el cas d’aquest darrer estudi, els seus resultats són molt interessants però, de la mateixa manera, caldria continuar fent recerca per comprovar definitivament si el plasmalògens són geroprotectors, és a dir, substàncies que alenteixen l’envelliment cel·lular i les malalties que s’hi relacionen. Entendre com ho fan, i també si els seus efectes es limiten al cervell o també arriben a altres òrgans, podria ser d’una importància cabdal.

Piqsels
Els geroprotectors podrien ajudar a donar una qualitat de vida molt més alta a les persones grans | Piqsels

Unes propietats difícils de provar en humans

Fins ara s’han provat més de 200 geroprotectors en animals, i en molts estudis s’han mostrat les seves capacitats per millorar la funció d’alguns òrgans vitals o fins i tot per retardar l’aparició i la severitat d’algunes malalties cròniques relacionades amb l’envelliment. El pas següent, és clar, és provar-los en persones, però això és molt complicat perquè, normalment, els medicaments es proven per aturar malalties o problemes, no pas per prevenir-los quan encara no han aparegut.

Més notícies
Els antiinflamatoris es fan servir de manera molt habitual però tenen efectes que desconeixem

Troben una possible raó pels efectes inesperats d’alguns antiinflamatoris

Els no-esteroidals, com l'ibuprofen o les aspirines, poden influïr en problemes cardíacs, respiratoris i fins i tot en càncers
:  - Mobile
Algunes verdures tenen grans quantitats de carotenoides de manera natural, un dels elements que ajuda a protegir la pell

La dieta basada en vegetals protegeix del sol i millora la salut de la pell

A més de la vitamina D, la C,E, B3 i A també hi juguen un paper fonamental
:  - Mobile
La inflamació és una reacció defensiva del cos davant la presència d'agents estranys, però també és darrere d'un bon número de malalties | Wikimedia Commons

Un descobriment apropa la possibilitat d’acabar amb la inflamació crònica

Un estudi revela un mecanisme clau en aquesta reacció que obre la porta a aturar-la
:  - Mobile
L'aplicació d'unes molècules reprogramadores ha aconseguit rejovenir ratolins, un resultat sorprenent | ACN

Una nova teràpia de rejoveniment reverteix el pas del temps en ratolins

El procés torna parcialment les cèl·lules a un estadi anterior i podria alentir l'envelliment i els problemes associats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa