MonPlaneta
El suc de llimona pot ajudar a evitar les pedres al ronyó

El suc de llimona conté nanopartícules que poden ajudar a evitar les pedres al ronyó. Segons un estudi recent publicat a ‘Nano Letters’, els experiments en raotlins demostren que n’alenteix la formació, obrint la porta a desenvolupar fàrmacs que ajudin a evitar aquest problema de salut tan dolorós.

Un problema que sovint requereix cirurgia

Les pedres al ronyó es formen per la cristal·lització i l’acumulació de minerals a l’interior d’aquest òrgan. Quan arriben al tracte urinari, poden causar lesions extremadament doloroses al seu interior fins que, finalment, aconsegueixen sortir del cos. Actualment hi ha alguns medicaments que ajuden a tractar aquest problema però, en moltes ocasions, l’única manera d’eliminar-les és quirúrgica. Prevenir-ne la formació, doncs, és importantíssim.

L’àcid cítric, una ajuda amb moltíssims inconvenients

Si bé hi havia prou incidis que el suc de llimona ajudava a prevenir la formació d’aquestes pedres, que poden arribar a ser molt grosses, les raons no acabaven de ser conegudes. L’àcid cítric, però, se sap que pot ajudar perquè estova els minerals que les formen. No obstant això, beure suc de llimona és desagradable i, a més, prendre’n massa pot acabar causant problemes com ara el desgast prematur de les dents, afectades per l’àcid.

Les pedres al ronyó són un dels problemes de salut més dolorosos | Cenveo CC BY 3.0 US
Les pedres al ronyó són un dels problemes de salut més dolorosos | Cenveo CC BY 3.0 US

Un descobriment molt interessant

Així doncs, els investigadors van buscar altres ingredients presents al suc de llimona que puguin ajudar a prevenir les pedres al ronyó. En aquest, com també al ginseng o l’aranja, hi han descobert nanopartícules extracel·lulars semblants a vesícules, petits sacs plens de molècules de greix, proteïnes i ADN.

En donar-les a rates per comprovar-ne els efectes, es va veure com alentien la formació de pedres al ronyó. Concretament, les partícules frenen el desenvolupament de cristalls d’oxalat de calci, la causa més habitual d’aquest mal. A més, les partícules també poden estovar-les i fer que s’enganxin menys.

Una esperança per als qui pateixen aquest mal

Així doncs, sembla que aquests científics han trobat una explicació diferent a la tradicional de com ho fa el suc de llimona per combatre les pedres al ronyó. En el futur, aquestes nanopartícules podrien ser introduïdes en fàrmacs que, sense els problemes ni les incomoditats de l’àcid cítric, aconsegueixin ajudar les persones que pateixen d’aquest mal tan dolorós.

Més notícies
Etrogs al Mercat de les Quatre Espècies de Bnei Brak, al sud de Tel Aviv (Israel)
De com els cítrics es van convertir en les fruites més importants de la Mediterrània
Un estudi en reconstrueix l'evolució i reivindica el paper clau que va tenir la cultura hebrea en la popularització d'aquestes fruites a la regió
Els 10 beneficis de beure aigua amb llimona cada dia
Descobreix els seus principals efectes més positius
Transplantament d'un ronyó de porc a un humà | NYU Langone
Trasplanten amb èxit un ronyó de porc a un humà
El pacient, en mort cerebral, va rebre l'organ sense cap senyal de rebuig
Una investigadora mostra un telèfon mòbil amb el resultats d'un test | Wade Hemsworth / Universitat McMaster
Una nova tecnologia permet diagnosticar infeccions en només uns minuts
Els pacients podrien ser diagnosticats en la seva primera visita al metge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa