El suc de llimona conté nanopartícules que poden ajudar a evitar les pedres al ronyó. Segons un estudi recent publicat a ‘Nano Letters’, els experiments en raotlins demostren que n’alenteix la formació, obrint la porta a desenvolupar fàrmacs que ajudin a evitar aquest problema de salut tan dolorós.
Un problema que sovint requereix cirurgia
Les pedres al ronyó es formen per la cristal·lització i l’acumulació de minerals a l’interior d’aquest òrgan. Quan arriben al tracte urinari, poden causar lesions extremadament doloroses al seu interior fins que, finalment, aconsegueixen sortir del cos. Actualment hi ha alguns medicaments que ajuden a tractar aquest problema però, en moltes ocasions, l’única manera d’eliminar-les és quirúrgica. Prevenir-ne la formació, doncs, és importantíssim.
L’àcid cítric, una ajuda amb moltíssims inconvenients
Si bé hi havia prou incidis que el suc de llimona ajudava a prevenir la formació d’aquestes pedres, que poden arribar a ser molt grosses, les raons no acabaven de ser conegudes. L’àcid cítric, però, se sap que pot ajudar perquè estova els minerals que les formen. No obstant això, beure suc de llimona és desagradable i, a més, prendre’n massa pot acabar causant problemes com ara el desgast prematur de les dents, afectades per l’àcid.

Un descobriment molt interessant
Així doncs, els investigadors van buscar altres ingredients presents al suc de llimona que puguin ajudar a prevenir les pedres al ronyó. En aquest, com també al ginseng o l’aranja, hi han descobert nanopartícules extracel·lulars semblants a vesícules, petits sacs plens de molècules de greix, proteïnes i ADN.
En donar-les a rates per comprovar-ne els efectes, es va veure com alentien la formació de pedres al ronyó. Concretament, les partícules frenen el desenvolupament de cristalls d’oxalat de calci, la causa més habitual d’aquest mal. A més, les partícules també poden estovar-les i fer que s’enganxin menys.
Una esperança per als qui pateixen aquest mal
Així doncs, sembla que aquests científics han trobat una explicació diferent a la tradicional de com ho fa el suc de llimona per combatre les pedres al ronyó. En el futur, aquestes nanopartícules podrien ser introduïdes en fàrmacs que, sense els problemes ni les incomoditats de l’àcid cítric, aconsegueixin ajudar les persones que pateixen d’aquest mal tan dolorós.