MonPlaneta
Una nova tecnologia permet diagnosticar infeccions en només uns minuts
  • CA

Anar al metge perquè no ens trobem bé i sortir amb un diagnòstic clar i demostrat científicament no només per les observacions del facultatiu, podria convertir-se en realitat. En un article a la revista ‘Nature Chemistry’, un equip d’investigadors de la Universitat McMaster, al Canadà, expliquen com han desenvolupat una nova tecnologia que combina enginyeria, bioquímica i medicina per crear un test ràpid i portàtil per a infeccions bacterianes i que pot donar resultats fiables en menys d’una hora sense que calgui enviar mostres al laboratori. L’article descriu com el test és especialment efectiu per detectar infeccions del tracte urinari i com ara l’estan adaptant per a altres bacteris i també per a virus, inclòs el que causa la Covid-19, i que estan estudiant provar si també pot servir per detectar càncers.

Amb diagnòstics ràpids s’evitarien complicacions, feina per al personal sanitari i incomoditats per als pacients. A més, també podria reduir la necessitat d’antibiòtics, cosa que ens faria guanyar temps en la lluita contra els bacteris que hi són resistents i, per acabar, els metges podrien confirmar el que els diuen els seus coneixements i experiència amb una prova científica. La nova tecnologia, que fa servir un aparell semblant al que controla la glucosa en sang, es basa en l’ADN, analitzant una gota de fluids corporals i fent servir molècules que detecten la proteïna característica d’una infecció. En connectar aquest aparell a un telèfon mòbil, mostra els resultats. L’aparell fins i tot distingeix entre soques del mateix bacteri, especialment entre les que són resistents als antibiòtics i les que no.

A dia d’avui, els investigadors estan provant l’adaptació de la tecnologia per detectar la Covid-19, gràcies a la seva gran versatilitat, i estan mirant d’aconseguir l’aprovació de les autoritats sanitàries i col·laboradors entre la indústria per començar a producció en massa tan aviat com sigui possible i fer-lo arribar a tot el món, especialment allà on és més difícil tenir accés a un laboratori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa