MonPlaneta
Trasplanten amb èxit un ronyó de porc a un humà
  • CA

Un equip de cirurgians nord-americans afirmen que han aconseguit trasplantar amb èxit un ronyó de porc a un humà, en el que podria ser un avenç molt important, ja que la obre la possibilitat d’escurçar molt les llistes d’espera i afluixar la pressió sobre els bancs d’òrgans. El receptor d’aquest experiment era una persona en situació de mort cerebral, sense possibilitat de recuperació, i el ronyó era d’un porc modificat genèticament per tal que el cos humà no el rebutgés.

L’operació, duta a terme al centre Langone Health de la Universitat de Nova York, suposa la primera vegada que s’intenta fer un trasplantament d’aquesta mena en humans, tot i que s’havia intentat en altres primats. Pel que fa a l’ús de porcs com a donants, ja fa temps que les vàlvules cardíaques d’aquests animals són emprades en medicina, i la semblança de mida entre els òrgans de totes dues espècies fa que, durant els darrers anys, s’hagin estudiat molt les seves possibilitats.

Porcs domèstics en una granja | Pxhere
Porcs domèstics en una granja | Pxhere

En aquest cas, la cirurgia va durar dues hores i va consistir a connectar el ronyó als vasos sanguinis del receptor i veure si es posava a funcionar de manera normal. Durant els dos dies i mig següents, es va seguir la seva evolució i es van fer tot tipus de proves, arribant a la conclusió que el ronyó estava responent de la mateixa manera que ho faria un ronyó humà trasplantat, sense cap senyal de rebuig. Juntament amb el ronyó, els metges també van trasplantar una part del timus del porc, confiant que ajudés a aturar el rebuig eliminant les cèl·lules immunitàries que podrien atacar-lo.

Tot i que encara pot faltar força fins que aquest tipus de procediments es facin servir de manera normal, haver aconseguit trasplantar un òrgan de porc a un humà obre una via d’esperança a persones de tot el món que passen anys fent diàlisi, o fins i tot moren, mentre són a la llista d’espera per rebre un ronyó d’un donant humà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa