El sexe oral ha esdevingut el principal factor de risc de càncer de gola en alguns països del món com el Regne Unit i els Estats Units i està augmentant ràpidament a tot el món. Així ho afirma el professor Hisham Mehanna, de la Universitat d’Edimburg (Escòcia) en un article publicat a ‘The Conversation’ on assenyala que el virus del papil·loma humà, que sovint causa aquesta malaltia, l’ha fet més comuna que el càncer de coll d’úter, la possible conseqüència més coneguda de la infecció.
El número de parelles sexuals, un gran factor de risc
Segons alguns estudis, el factor de risc més important de patir càncer de gola és el número de parelles sexuals que s’ha tingut, amb una atenció especial al sexe oral. Així, les persones que han tingut 6 o més parelles amb qui han practicat sexe oral tenen 8,5 vegades més probabilitats de patir la malaltia que les persones que no la practiquen.
Un virus que normalment s’elimina de manera natural
En teoria, la majoria de persones som infectats pel virus del papil·loma humà i l’eliminem completament. No obstant això, algunes persones no ho fan, potser per algun defecte del sistema immunològic, i el patogen continua reproduint-se. Finalment, acaba integrant-se en parts aleatòries de l’ADN de l’hoste, i a vegades fa que les cèl·lules on s’inserta esdevinguin canceroses.

La vacunació, també la dels nois, la millor mesura
La vacunació de les noies contra el virus, que s’ha fet a molts països per evitar el càncer de coll d’úter, podria estar protegint de la infecció pel virus a la boca, tal com apunten alguns indicis indirectes. A més, als països on hi ha una gran part de la població femenina vacunada, els nois, si més no els cis heterosexuals, estan protegits per la immunitat de grup. Això, esperen els experts, podria fer que durant les properes dècades els casos de càncer de gola es vagin reduint.
No obstant això, l’article apunta que, per diverses raons, de la mobilitat entre països a la baixa taxa de vacunació entre alguns grups poblacionals, es recomana vacunar també els nois, cosa que han fet alguns països. A Catalunya, de fet, a partir d’aquest curs 2022-2023 els nois, i no només les noies com fins ara, també poden vacunar-se. Una mesura que, esperem, contribuïrà a reduir la incidència no d’un sinó de dos càncers.