MonPlaneta
Els sorprenents avantatges evolutius del celibat
  • CA

Entrar en una comunitat monàstica que té el celibat com una de les seves normes és una opció de vida que segueixen milions de persones de diverses religions del món. El celibat, però, va en contra, o ho sembla, del funcionar natural de la vida, que inclou mirar de reproduir-se per perpetuar l’espècie i és, a més, clau en l’evolució. És per això que la pregunta de com devia aparèixer aquesta pràctica ha intrigat els científics durant anys. Ara, a la revista ‘Royal Society Proceedings B’, un equip d’investigadors mostra els sorprenents avantatges evolutius del celibat, a partir d’un estudi amb monjos tibetans.

Un estudi amb centenars de famílies

Pel treball es van fer entrevistes a 530 llars de 21 pobles de l’est del Tibet, aconseguint informació de la història familiar i si hi havia algun familiar que s’hagués fet monjo. De fet, fins fa poc al Tibet era habitual enviar algun dels fills més joves al monestir més proper perquè es fes monjo, fins al punt que fins a un de cada set homes del país havia arribat a ser-ne.

Monjos budistes, alguns dels quals són pràcticament nens, a Angkor (Cambodja)

En el cas dels pobles on es va fer l’estudi, a la zona d’Amdo, la majoria de la població sobreviu gràcies als seus ramats de iacs i cabres i de petites parcel·les que conreen, i la poca riquesa que generen es transmet per línia masculina. Segons els resultats obtinguts, els homes que tenien germans monjos eren més rics, mentre que en el gas de les dones no hi havia cpa diferència. Això és, és clar, perquè els monjos no poden tenir propietats i aquesta ‘competència’ per l’herència desapareix o, com a mínim, es redueix.

Les dades, però, també diuen algunes coses força més sorprenents, com ara que els homes amb un germà monjo tenen més fills que els que tenen germans no cèlibes, i que les seves esposes tendeixen a tenir fills més aviat. Els avis amb un fill monjo també tenen més néts, ja que els seus fills no cèlibes tenen menys competició entre els germans.

Una pràctica feta a la mida dels interessos paterns

Així doncs, enviar un fill al monestir sembla que és un benefici pels interessos reproductius dels pares, i això fa pensar que la pràctica podria haver aparegut per selecció natural. Per saber-ne més, els investigadors van crear un model matemàtic de l’evolució del celibat, incloent les conseqüències de fer-se monjo en l’èxit reproductiu dels germans i altres membres del poble, que es beneficien de la reducció en la competència.

Les comunitats de religiosos cèlibes podrien respondre a uns interessos reproductius i econòmics molt concrets
Les comunitats de religiosos cèlibes podrien respondre a uns interessos reproductius i econòmics molt concrets

Així, tot i que el monjo es ‘retira’ de la cursa per passar els seus gens a la generació següent, això fa que els seus germans siguin més rics i per tant més bons partits. És per això que els investigadors creuen que el celibat pot aparèixer per selecció natural, perquè suposa una ajuda al manteniment de la línia familiar, i són les mateixes famílies les que decideixen quin és el fill que es farà monjo. De fet, els autors de l’estudi afegeixen que tenint en compte que els nens són enviats molt joves al monestir, i que abandonar-lo suposa un gran deshonor, sembla clar que aquesta pràctica cultural està feta a mida pels interessos dels pares.

Un model que pot tenir més recorregut

A partir d’aquí, els científics creuen que el mateix model podria servir per explicar l’evolució d’altres formes culturals de favoritisme patern i fins i tot de l’infanticidi. A més, també pot ajudar a comprendre el cas del celibat femení, que és estrany en societats com la del Tibet però en canvi és més comú allà on les dones tenen més drets d’herència, com a Europa. Aquest darrer serà, precisament, l’objectiu del seu proper treball.

Més notícies
Gregor Mendel va descobrir les lleis de l'herència gràcies als seus famosos experiments amb pesoleres
Dos segles del naixement de Gregor Mendel, fundador de la genètica
Naturalista, matemàtic i religiós, va descobrir les lleis de l'herència, acceptades 25 anys després de la seva mort
L'anàlisi del genoma de les poblacions humanes mostra marques clares dels moments en què el seu número va caure enormement
Els genomes de molts grups humans estan marcats per catàstrofes passades
La seva anàlisi revela proves d'esdeveniments fundador, quan les seves poblacions van caure en picat
Les excavacions han permès rescatar aquesta barca, enterrada durant milers d'anys a la riba de l'Èufrates | Institut Arqueològic Alemany
Descoberta una barca que solcava els canals de la primera ciutat del món
Es calcula que té uns 4.000 anys d'antiguitat i que va ser construida poc després de l'època del mític Gilgameix
Els avars són un poble nòmada de què se'n sabia ben poc fins ara | Ilona C. Kiss
Descoberta la migració humana més ràpida de la història antiga
El poble guerrer dels avars va traslladar-se de Mongòlia a Hongria en només deu o vint anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa