MonPlaneta
Unes aranyes mascle han trobat la manera de fugir del canibalisme sexual
  • CA

Tot i que el cas més conegut de canibalisme sexual és el del pregadéu o mantis religiosa, no és un cas excepcional, ni molt menys. Aquest tipus de comportament també és comú en altres insectes, aranyes i fins i tot alguns crustacis i gastròpodes. Al que no ho és tant, és que els mascles d’una espècie desenvolupin una adaptació evolutiva per aconseguir fugir-ne i evitar ser devorats per les femelles després de la còpula.

Aquesta habilitat resulta curiosa perquè, tot i que va clarament dirigida a evitar la mort, ho és per evitar-la a mans de la parella sexual, no pas d’un depredador més habitual. A més, aquestes aranyes fan servir un moviment extremadament ràpid per catapultar-se lluny de la femella i del perill, en la primera vegada que s’observa aquest tipus de comportament.

El mascle es catapulta enrere després de la còpula per no ser devorat | Wikimedia Commons
El mascle es catapulta enrere després de la còpula per no ser devorat | Wikimedia Commons

Un mortal enrere espectacular

En un article publicat a la revista ‘Current Biology’, un equip d’investigadors explica com ha fet servir càmeres d’alta resolució per observar amb detall aquest comportament, característic dels mascles de l’espècie Philoponella prominens. Quan es produeix un encontre sexual amb una femella, que els devorarà un cop hagin fet el servei, tenen la capacitat de plegar les potes davanteres contra ella i, com si fos una molla, sortir disparats cap enrere.

Quan ho fan, giren sobre ells mateixos a gran velocitat, tanta que ha fet falta aquesta càmera especial per veure que arriben a fer fins a 175 voltes per segon durant el vol que els allunya de la mort. Una adaptació increïble que, a més, ha estat observada en un dels tipus d’aranya menys corrents que hi ha. I és que, a més, les Philoponella prominens no són animals solitaris sinó que viuen en grans teranyines connectades que són la llar de centenars d’exemplars.

El salt d’aquestes aranyes és extraordinàriament ràpid | Current Biology

Fugir després del sexe, única esperança de salvació

Justament, aquest altre tret particular ha permès observar fàcilment com de corrent és aquesta fugida després del sexe. De 155 còpules efectives, en 152 ocasions el mascle va catapultar-se per salvar la vida. En els altres tres casos no ho van fer i, com era d’esperar, van ser assassinats i devorats per les femelles.

Durant els experiments, els científics van provar què passava si s’impedia que els mascles es catapultessin. Ens els 30 casos en què ho van fer, les femelles se’ls van menjar. Catapultar-se, doncs, és essencial per a la supervivència dels mascles que, fins i tot, arriben a tornar amb les femelles i s’hi tornen a aparellar, tornant a fugir quan acaben. Aquest comportament, de fet, es pot repetir diverses vegades seguides.

Aquestes aranyes, però, no són l’única espècie en la qual els mascles han hagut de trobar una manera de sobreviure al sexe. En altres casos han desenvolupat estratègies diferents, com ara sacrificar les potes davanteres per mantenir la femella ocupada mentre fugen, colpejar-la al cap per deixar-la inconscient, immobilitzar-les amb la seda o oferir-los alguna cosa per menjar per tenir-la distreta alimentant-se d’algú que no siguin ells mateixos.

Cada encontre d'un mascle amb aquestes aranyes femella és una trampa mortal | Wikimedia Commons
Cada encontre d’un mascle amb aquestes aranyes femella és una trampa mortal | Wikimedia Commons

Un cas que podria ser excepcional

En el cas de les Philoponella prominens, però, que van desenvolupar aquests grans salts, els científics pensen que és possible, o si més no una de les teories que contemplen, que l’adaptació anés al revés, és a dir, que les femelles desenvolupessin el canibalisme sexual com a manera de fer que els mascles saltessin i, així, poder avaluar el seu estat de forma físic i la qualitat dels seus gens.

Més notícies
El dragó ratllat de l'oest és un petit llangardaix que, sorprenentment, s'alimenta fins i tot d'escorpins adults | Wikimedia Commons
Esbrinen com ho fa una espècie de dragons per menjar escorpins verinosos
El vídeo s'ha de mirar a càmera lenta per veure com el sacseja i colpeja fins a incapacitar-lo perquè no el piqui
Tela d'aranya sintètica | AMSilk
Creen un teixit basat en microbis més resistent que l’acer i el Kevlar
Les seves propietat superen, fins i tot, els de la seda d'algunes aranyes
Lycosa tarantula -taràntula mediterrània- amb les seves cries
Per què hi ha taràntules a tot el món? La resposta s’ha de buscar a l’era dels dinosaures
Tot i que les cries i les seves mares no surten gairebé mai del cau i són els mascles qui cacen, aquesfa família va escampar-se per sis dels set continents
Una vespa parasitoide a punt d'atacar una aranya
Algunes vespes parasitoides converteixen les aranyes en zombis i n’alteren les teranyines
Gràcies a una hormona que injecten a la les seves víctimes, aquestes canvien els seus patrons de teixit per d'altres que resulten més adients per als paràsits en comptes de per a elles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa