MonPlaneta
Relacionen un virus present als intestins amb més capacitat cognitiva
  • CA

La presència d’un tipus de virus al microbioma dels nostres intestins ha estat relacionat amb una millora de les funcions cognitives i de la memòria. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de diverses universitats i institucions de recerca catalanes i valencianes. En un nou avenç de la comprensió de la relació entre la microbiota i el cervell, s’ha aconseguit provat que un tipus de bacteriòfags tenen efectes beneficiosos no només en humans sinó, també, en mosques i ratolins.

L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Cell Host & Microbe’. La primera mostra emprada, de 114 persones, es va ampliar fins a 942, corroborant que els individus amb més presència de Caudovirales als intestins obtenien millors resultats en proves de processos executius i memòria verbal. La presència d’un altre tipus de virus, en canvi, els Microviridae, s’han associat a un deteriorament de les funcions executives del cervell.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

Els bacteriòfags són un tipus de virus que es replica a l’interior dels bacteris i que representen un dels buits més grans en el coneixement present del microbioma humà. És per això que aquest estudi es va centrar en dos tipus d’ells, per veure quins efectes tenien en la nostra salut i com els adquirim.

Per saber com arriben al nostre cos, els investigadors van estudiar l’alimentació dels participants. Segons els resultats, les persones que consumeixen productes lactis amb més freqüència tenen més Caudovirales a l’organisme, una troballa que es relaciona amb una d’anterior que relaciona els productes lactis amb millors funcions cognitives. Per acabar de comprovar-ho, es va trasplantar microbiota humana a ratolins. Tal com esperaven els investigadors, els qui en van rebre amb més quantitat d’aquests virus van millorar la seva memòria espacial i emocional.

Iogurt | Depositphotos
Iogurt | Depositphotos

L’experiment es va repetir amb la mosca de la fruita: a un grup se li va donar sèrum de llet en pols i a un altre no, observant una millora en la memòria de les primeres. En tornar a fer la mateixa prova introduint els bacteriòfags, els resultats van tornar a ser els mateixos. Observant uns gens del cervell de les mosques associats a la memòria, a més, es va comprovar com els Caudovirales n’augmentaven l’activitat.

Els resultats de l’estudi reforcen la consideració dels bacteriòfags com a actors importants en la relació entre el microbioma i el cervell i obren nous camins de recerca, com ara l’ús de suplements alimentaris que continguin aquests virus per millorar les habilitats cognitives de les persones.

Més notícies
Cervell - Aparell digestiu
L’eix intestinal-cerebral
Creieu que hi ha qui pensa amb el cervell i qui ho fa amb els intestins? És la flora microbiana del seu interior la que es comunica amb el cervell i n’altera les decisions.
Els vegetals redueixen el risc de deteriorament cognitiu en persones grans
El cacau, el cafè, els bolets, les pomes, el te verd o les taronges tenen efectes protectors
Begudes alcohòliques
Prebiòtics i probiòtics redueixen els efectes negatius de l’alcohol
Un estudi de l'Hospital del Mar ho relaciona amb els beneficis de la millora del microbioma
Exercicis bàsics corporals
L’exercici augmenta la producció de cannabinoides naturals del cos
Redueix inflamacions, el dolor i pot ajudar a tractar l'artritis, el càncer i fins i tot malalties del cor
Una dieta rica en polifenols té grans efectes en la salut
Prevé la permeabilitat intestinal, relacionada amb la diabetis, les malalties cardiovasculars i fins i tot l'Alzheimer
Cacauets | Hippopx
Menjar cacauets té beneficis clars en el cervell de les persones joves
Millora tant el rendiment cognitiu com la resposta a l'estrès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa