MonPlaneta
Els vegetals redueixen el risc de deteriorament cognitiu en persones grans

Una dieta rica vegetals disminueix el risc de patir deteriorament cognitiu i demència en persones grans. Així ho afirma un estudi del Grup de Recerca de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional dels Aliments de la UB i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment (CIBERFES). Els resultats revelen una associació protectora entre el cacau, el cafè, els bolets i el vi negre; el metabolisme microbià dels aliments rics en polifenols (poma, cacau, te verd, nabius, taronges o magranes) i el deteriorament cognitiu.

L’estudi s’ha dut a terme durant dotze anys amb 842 persones de més de 65 anys de Bordeus i Dijon, a França. El treball, publicat a ‘Molecular Nutrition and Food Research’, ha estat dirigit per Cristina Andrés-Lacueva. Els investigadors han analitzat el paper modulador de l’alimentació en el risc de patir deteriorament cognitiu i han posat el focus en el metabolisme dels components de la dieta, la microbiota intestinal, el metabolisme endogen i el deteriorament cognitiu.

Maxpixel
Maxpixel

“Els resultats de l’estudi mostren una associació significativa entre aquests processos i certs metabòlits”, afirma Mireia Urpí-Sardà, del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia i del CIBERFES. Les mostres plasmàtiques van indicar que alguns metabòlits estan relacionats amb la progressió del deteriorament cognitiu i la demència. “La 2-furoilglicina i la 3-metilantina, que són biomarcadors del consum de cafè i cacau, presenten un perfil protector, mentre que la sacarina, derivada del consum d’edulcorants artificials, s’associa a un rol perjudicial“, destaca Andrés-Lacueva.

Mercè Pallàs, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, assenyala que entendre la relació entre el deteriorament cognitiu, el metabolisme de la microbiota i el dels aliments i el metabolisme endogen és “imprescindible per elaborar estratègies preventives i terapèutiques que ajudin a tenir cura de la salut cognitiva”.

Els canvis en l’estil de vida i en l’alimentació resulten decisius com a estratègia per prevenir el deteriorament cognitiu i la seva progressió en malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer i altres demències. “Un consum més elevat de fruites, verdures i aliments d’origen vegetal proporciona polifenols i altres compostos bioactius que podrien ajudar a reduir el risc de deteriorament cognitiu a causa de l’edat avançada», assegura Andrés-Lacueva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa