MonPlaneta
Prebiòtics i probiòtics redueixen els efectes negatius de l’alcohol
  • CA

Dur una dieta rica en aliments prebiòtics i probiòtics pot ser una gran ajuda a l’hora de reduir els efectes perjudicials del consum excesiu d’alcohol. Així ho conclou un treball de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició. És el primer estudi que relaciona directament els bacteris que viuen a l’intestí, el cervell i els comportaments addictius.

En els experiments un grup de ratolions va rebre durant setmanes suplements de prebiòtics i probiòtics, anomenats simbiòtics, per estimular la proliferació de bacteris beneficiosos als seus intestins. El grup de control, en canvi, va ser alimentat de manera normal. Després, tots van ser exposats a l’alcohol de manera intermitent durant vint dies alternant-ne el consum amb el de simbiòtic o aigua, en el cas del grup control. En acabar, van deixar els ratolins sense alcohol durant una setmana i, després, els en van oferir de nou per saber si requeien en el consum. Els que havien rebut simbiòtics van presentar una escalada menor en el consum d’alcohol i una recaiguda menor després de la interrupció.

Ratoli de laboratori
Ratoli de laboratori

La doctora Patricia Robledo, autora principal del treball, considera que això indica que una dieta rica en simbiòtics pot prevenir conductes addictives, si més no relacionades amb el consum crònic d’alcohol. Això es podria deure a canvis en la microbiota intestinal i a alguns neurotransmissors del cervell.

A més d’això, també es va estudiar la conducta dels ratolins per mesurar alteracions associades a l’alcoholisme. Els resultats indiquen que les femelles patien depressió, ansietat i alteracions de la memòria però que, en les que havien reforçat la microbiota intestinal, eren més lleus. De fet, la mesura de neurotransmissors com la serotonina, la dopamina i la noradrenalina al còrtex prefrontal i l’hipocamp, zones que es relacionen amb l’addició, la depressió, l’ansietat i la memòria, canviaven segons el tipus d’alimentació.

Els investigadors consideren provat que modular la microbiota intestinal incideix en la conducta addictiva. No obstant això, el coordinador del grup de recerca, el doctor Rafael de la Torre, ha alertat en declaracions a l’ACN que “no és una pastilla màgica contra la possibilitat de patir una conducta addictiva”. Si es modula la microbiota intestinal, diu, els canvis es noten a nivell cerebral a mitjà i llarg termini però “en cap cas es pot considerar el simbiòtic una espècie de píndola de l’endemà per a conductes addictives”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa