MonPlaneta
Menjar cacauets té beneficis clars en el cervell de les persones joves
  • CA

Un treball dirigit per Rosa M. Lamuela, professora de la Facultat de Farmàcia de la UB, i on han col·laborat membres de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’IDIBAPS, ha aportat nous coneixements sobre els efectes beneficiosos que té una dieta rica en fruits secs en el rendiment cognitiu i la resposta a l’estrès de les persones joves. El cacauet, una lleguminosa originària d’Amèrica del Sud i que va arribar a Europa al segle XVIII, té un fruit de gran interès nutricional, alt en àcids grassos, proteïnes, fibra, polifenols i altres components beneficiosos. Els seus efectes concrets, però, encara s’han d’estudiar amb més profunditat.

En aquest cas, es van seleccionar 63 persones sanes d’entre 18 i 33 anys que van incloure una porció habitual de productes de cacauet a la seva alimentació, per veure si hi havia cap canvi. Així, es va observar una millora significativa fins i tot en una població que, d’entrada, no tenia cap problema de salut. A través d’analítiques i de proves cognitives, es va observar com la capacitat cognitiva i la resposta a l’estrès millorava, possiblement gràcies a compostos bioactius com el resveratrol i l’àcit p. cumàric, sense que la ingesta del fruit o en forma de mantega de cacauet tingués cap diferència rellevant.

Fruits secs | Claude Fabry (Flickr)
Fruits secs | Claude Fabry (Flickr)

L’equip també ha estudiat si el consum de cacauets impactava positivament l’eix intestinal-cerebral, contribuint a l’aparició de malalties en el futur. Incloent un grup placebo que consumia els mateixos components que la crema de cacauets però sense substàncies prebiòtiques, van observar que no hi havia els mateixos efectes beneficiosos. Per tant, sembla que l’origen d’aquests beneficis en la salut mental dels pacients provenen, efectivament, dels efectes positius dels prebiòtics i polifenols en la biota intestinal. Així doncs, aquest estudi ha avançat tant en el coneixement de la relació entre la bona salut de la flora intestinal i el funcionament del cervell i, també, en el de com una ingesta habitual de fruits secs, en aquest cas de cacauet, té efectes positius sobre la nostra salut mental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa