La pressió i l’estrès redueixen el rendiment fins i tot en el cas dels esportistes d’elit. Això, que en general es considera coneixement popular, ha estat confirmat per un estudi que es va dur a terme durant els Jocs Olímpics de Tòquio de 2020 i que ha estat presentat en un article publicat a la revista ‘Psychological Science’.
Mesurant el ritme cardíac a distància
Aquesta cita olímpica, precisament, va ser el primer esdeveniment atlètic on el ritme cardíac va ser mesurat en temps real quan els millors arquers del món miraven d’aconseguir una medalla d’or. Gràcies a l’anàlisis d’aquestes dades biomèdiques, un equip de diverses universitats ha aconseguit demostrar que, quan els atletes estan sota pressió, el seus resultats se’n ressenten. Un fet que prova, entre d’altres, l’existència del famós ‘factor camp’ i la importància de la resistència psicològica.

En aquest estudi, els investigadors es van fixar en competicions individuals de tir amb arc, en què es va registrar en temps real el ritme cardíac de 122 esportistes mentre llençaven 2.247 fletxes. Això es va fer gràcies a unes càmeres d’alta velocitat que van ser dissenyades per detectar la reflectància de la pell i determinar-lo amb una precisió del 96%.
Una relació directa demostrada
Els resultats indiquen que hi va haver una relació directa entre un ritme cardíac més alt abans de cada tir i una puntuació més baixa. Així, mentre l’edat i el gènere dels arquers no tenien una influència important en la relació entre estrès i resultats, hi ha un bon número de factors relacionats amb la naturalesa de la competició que sí.

Així, per exemple, un ritme cardíac augmentat era més probable que reduís el rendiment dels arquers considerat menys bons i de tots els qui tiraven en segon lloc o anàven perdent en el moment de fer-ho. A més, la influència del ritme cardíac també anava augmentant a mesura que s’acostava el final de cada enfrontament. Així doncs, per bé que els atletes també reben entrenament per controlar l’estrès i la pressió, continuen tenint un paper important en el seu rendiment.
Un avenç important en tecnologies mèdiques
A més del que suposa aquest estudi pel que fa a demostrar la relació entre l’estrès i el rendiment en condicions de competició reals, també ha aconseguit provar que capturar el ritme cardíac amb càmeres d’alta velocitat és una font fiable de dades biomètriques. Així, aquest sistema es podria començar a implementar en contextos ben diferents, dels esports a la salut mental, especialment tenint en compte com pot ser un indicador fiable d’estrès psicològic.