MonPlaneta
L’equipament dissenyat per a homes posa en risc les futbolistes
  • CA

Fer servir botes i pilotes dissenyades per a homes posa en risc les futbolistes, fent més fàcil que es lesionin. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un grup d’experts en medicina esportiva, amb la col·laboració de tècnics especialitzats en futbol femení, i que han exposat en un article publicat a la revista ‘Sports Engineering’, que posa el focus especialment en les botes i les pilotes que es fan servir.

Un problema greu del futbol femení d’elit

Les lesions són un dels principals problemes del futbol femení d’elit, especialment les dels lligaments del genoll. De fet, les lesions de lligaments creuats anteriors, una de les més greus en aquest esport, són com a mínim el doble d’habituals en les jugadores de futbol que en els jugadors.

Aquest fet posa molta més pressió, a més de dolor, a l’esport femení, especialment si tenim en compte que si en un home el temps de recuperació és d’entre 8 i 9 mesos, en les dones és de com a mínim 10. Un problema que afecta els equips que, a més, normalment tenen menys jugadores que els masculins.

La jugadora del Barça, Lieke Martens | Europa Press
La jugadora del Barça, Lieke Martens | Europa Press

La majoria d’equipament continua pensat per a homes

I malgrat tot, apunten els autors de l’estudi, la majoria de l’equipament continua sent dissenyat pensant només en les necessitats dels jugadors homes. Així, per exemple, no hi ha cap gran fabricant de botes que treballi per fer-ne d’especialment pensades per a les dones, tot i que, com afirmen els experts, és molt necessari.

En aquest sentit, per exemple, caldria tenir en compte que els peus, els talons i els ponts de les dones tenen una forma diferent de les dels homes i que, si duen botes pensades per a aquests, no només els causen butllofes sinó, fins i tot, fractures per estrès. A això s’hi suma el fet que les dones també es mouen i corren diferent que els homes i que, tot i això, els tacs de les botes també estan pensats pels moviments masculins, augmentant el risc que es quedin clavats a terra i les lesionin.

A això, en algunes categories, s’hi poden sumar altres factors, com ara que els equip femenins hagin de jugar en camps on han jugat equips masculins el dia anterior i que, com a conseqüència, no estan tan ben anivellats com haurien d’estar. La comoditat dels pantalons i els sostenidors per al futbol femení, a més, també és millorable, apunten els experts.

La jugadora del Barça Clàudia Pina després de lesionar-se jugant amb la selecció espanyola | @sefutbolfem
La jugadora del Barça Clàudia Pina després de lesionar-se jugant amb la selecció espanyola | @sefutbolfem

Jugar en les mateixes condicions

A més d’aquestes conclusions, els investigadors també afirmen que la tecnologia, com ara el seguiment de la salut, el rendiment i fins i tot el cicles menstruals de les dones, hauria de ser adaptat a la seva situació concreta si volen poder practicar aquest esport al màxim nivell en les mateixes condicions que els homes.

De fet, l’estudi fins i tot demana que es faci més recerca sobre el risc de commoció cerebral de les dones quan rematen de cap ja que, pel que sembla, el nivell de microtrauma a la matèria blanca de les dones és més alt. Tenint en compte que en els futbolistes masculins això no passa, podria ser una molt bona raó per treballar en el desenvolupament de pilotes específiques pel futbol femení.

Més notícies
Jocs Olímpics d'Hivern | Pxhere
El canvi climàtic pot fer perillosos els Jocs Olímpics d’Hivern
Un estudi assenyala la neu artificial com la principal amenaça pels seus participants
L'estadi Lusail, un dels escenaris del Mundial de Futbol de Qatar 2022 | Wikimedia Commons
Un informe refuta la suposada neutralitat en carboni del Mundial de Qatar
Tant l'organització com la FIFA queden desmentides sota acusacions de "comptabilitat creativa"
Sempre és un bon moment per començar a dur un estil de vida més saludable, fins i tot durant les vacances | Stockvault
Consells per començar a posar-se en forma durant o després de les vacances
El sedentarisme es pot combatre amb algunes pràctiques força senzilles
La investigadora Clara Lehenaff
Clara Lehenaff: “Com podem tractar dones trans si no en tenim ni idea?”
La investigadora encapçala un projecte per estudiar el microbioma vaginal de les dones trans, un camp pràcticament desconegut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa