MonPlaneta
Metges catalans aconsegueixen regenerar tendó per primera vegada al món
  • CA

Les lesions de tendó són molt freqüents entre la població en general, les més temudes per part dels esportistes i un malson per a tots els especialistes implicats en el seu tractament, però aquesta situació podria tenir un final ben proper. L’Institut de Teràpia Regenerativa Tissular (ITRT) ha demostrat en un assaig clínic que les cèl·lules mare mesenquimals cultivades, obtingudes de medul·la òssia del mateix pacient, tenen capacitat per regenerar aquest teixit. Els resultats al cap de sis mesos de l’assaig mostren un grau de regeneració sense precedents en el 100% dels pacients, amb disminució del dolor i una reincorporació a la pràctica esportiva al cap de dos mesos. Aquests resultats s’acaben de publicar a la prestigiosa revista ‘American Journal Sports Medicine’.

L’assaig, ha estat desenvolupat per l’ITRT a les instal·lacions del Centre Mèdic Teknon, pertanyent al grup Quirónsalud, sobre un total de 20 pacients d’entre 18 i 48 anys, practicants d’esport de manera habitual, amb una lesió crònica al tendó rotular, que no havien respost als tractaments conservadors habituals. El primer grup de deu pacients es va tractar amb cèl·lules mare mesenquimals obtingudes de la medul·la òssia dels mateixos subjectes, que es van cultivar en laboratori. Aquestes cèl·lules es van injectar al lloc de la lesió amb control ecogràfic. Per la seva banda, el segon grup es va tractar amb una solució de plasma ric en plaquetes (PRP), és a dir, se’n va obtenir sang perifèrica que es va aplicar seguint el mateix procediment. Els dos grups van seguir tractament ambulatori, sense ingrés hospitalari, i els resultats es van mesurar.

Al cap de sis mesos, el grup tractat amb cèl·lules mare mesenquimals cultivades va mostrar per primera vegada la restauració de l’estructura del tendó fins a recuperar un 40% de la lesió en el 100% dels pacients, mentre que el grup tractat amb PRP no va mostrar ni evolució ni regeneració, fins i tot superat el període de sis mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa