MonPlaneta
Descobreixen com dormir ens ajuda a processar les emocions
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Berna i l’Hospital Universitari de Berna, a Suïssa, han anunciat en un article a la revista ‘Science’ que han descobert com ho fa el cervell per processar les emocions mentre dormim. Entre els seus resultats, que amplien el coneixement sobre el paper del son en la salut mental i que poden ajudar a desenvolupar noves teràpies, destaca que dormir ajuda a consolidar les emocions positives i a desfer-se de les negatives.

La fase REM

El son REM és una fase del son de què se sap relativament poc i que és on tenen lloc la majoria de somnis, a més d’altres processos emocionals intensos. Com funciona aquest procés és poc conegut, ja que el còrtex prefrontal, que integra la majoria d’emocions durant la vigília, està molt quiet durant la fase REM.

Així doncs, els científics es van proposar entendre els mecanismes que el regulen, una funció crucial en la supervivència dels animals. Processar les emocions, i saber quan s’està segur i quan en perill, és molt important, i en els humans, la por i els estats d’angoixa poden dur a problemes com ara la síndrome d’estrès posttraumàtic, l’ansietat o altres mals que, a dia d’avui, afecten aproximadament un 15% de la població europea.

Una persona dormint | Flickr
La nostra reacció a les senyals de seguretat i por es regulen durant el son | Flickr

Un experiment mitjançant el condicionament

El descobriment s’ha fet gràcies a un experiment en ratolins. Primer, se’ls va condicionar perquè relacionessin alguns estímuls auditius amb seguretat i uns altres amb perill. Després, l’activitat de les seves neurones es va enregistrar tant mentre estaven desperts com mentre dormien, poden elaborar mapes de cada zona concreta i determinar com es transformen les memòries emocionals durant la fase REM a nivell cel·lular.

Les neurones tenen un cos (soma) que integra la informació que li ve de les dendrites i envia senyals a altres neurones mitjançant els axons. Els resultats d’aquest experiment mostren que els somes es queden en silenci mentre les dendrites s’activen, és a dir, que una part dorm i l’altre està desperta. Aquesta separació és important perquè l’activitat de les dendrites permet codificar les emocions de perill i de seguretat però, com que els somes estan apagats, es bloqueja la sobrerreacció, especialment en cas de perill.

Una neurona i els seus axons | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google
Una neurona i els seus axons | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google

Una troballa que amplia el nostre coneixement

Aquest mecanisme bidireccional pot resultat molt útil perquè el cervell distingeixi entre senyals perilloses i segures. Si aquest circuit falla, es poden produir reaccions de por excessives, un fenomen relacionat amb els problemes d’ansietat o la síndrome d’estrès posttraumàtic, que es caracteritzen per una sobreconsolidació de la reacció de pànic al còrtex prefrontal mentre dormim.

Aquest descobriment pot ser molt important per entendre millor el processament de les emocions durant el son i trobar noves maneres de desenvolupar teràpies per a disfuncions d’aquest processament de memòries traumàtiques. Entre els problemes de salut mental en què pot estar involucrat aquest procés hi ha l’estrès, l’ansietat, la depressió, el pànic o fins i tot l’anhedonia, és a dir, la impossibilitat de sentir plaer. Gràcies a aquesta investigació, doncs, s’ha fet una passa més en la seva comprensió.

Més notícies
L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
Un estudi català confirma la relació entre la dieta i la depressió
Uns nivells massa alts de prolina a l'alimentació afecta l'estat anímic, obrint la porta a noves teràpies
Un nou estudi ha relacionat una conducta alimentària patològica amb un desenvolupament anormal del cervell | Pxhere
Troben una diferència al cervell dels infants amb trastorn per afartament
Un estudi ha identificat observat canvis en la densitat de la matèria grisa dels qui pateixen aquest problema
ASMR | Wikimedia Commons
Relacionen el neuroticisme i l’ansietat amb experimentar l’ASMR
Aquesta resposta del cos és més habitual en qui té aquests trets de personalitat i els ajuda a relaxar-se
El descobriment del fonament cerebral del comportament competitiu i social dels ratolins pot tenir implicacions importants en els humans | Aidan Meyer / Stocksnap
Identifiquen les neurones de la competitivitat i el comportament social
Això no només servirà per entendre les interaccions humanes sinó també per estudiar problemes neurocognitius com l'autisme o l'esquizofrènia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa