MonPlaneta
Una nova tècnica fa servir ones de so per estimular la regeneració òssia
  • CA

Un equip d’investigadors del Reial Institut de Tecnologia de Melbourne (Austràlia), ha demostrat que es poden fer servir ones sonores per convertir cèl·lules mare en cèl·lules òssies, en una tècnica innovadora de regeneració de teixits que, algun dia, podria arribar a ajudar pacients a recuperar la massa perduda a causa de càncers o malalties degeneratives.

Aquest mètode de tractar les cèl·lules mare ofereix un gran avantatge en un camp d’estudi cada dia més prometedor, ja que supera alguns dels problemes que s’havien presentat fins ara fent servir la precisió de les ones sonores d’alta freqüència. La regeneració de teixits té com a objectiu que, algun dia, es pugui fer servir i potenciar l’habilitat del cos per curar-se per reconstruir ossos o músculs perduts.

El problema, és clar, és que calen, en el cas dels ossos, moltes cèl·lules que es desenvolupin un cop implantades a la zona que s’ha de regenerar. Fins ara, els processos emprats per convertir cèl·lules mare en òssies requerien equipament molt car i processos molt complicats, cosa que dificultava que els èxits aconseguits poguessin beneficiar la població general. A més, els assaigs de regeneració d’ossos normalment s’han fet amb cèl·lules mare extretes de la medul·la d’un pacient, un procediment extremadament dolorós.

El microxip que permet generar les ones sonores que estimulen la regeneració òssia | RMIT
El microxip que permet generar les ones sonores que estimulen la regeneració òssia | RMIT

Ara, però, tot podria canviar. En aquest darrer estudi, publicat a la revista ‘Small’, l’equip de la Universitat de Melbourne demostra que tractar les cèl·lules mare amb ones sonores d’alta freqüència les converteix en cèl·lules òssies de manera ràpida i eficient. A més, en un detall molt important, el tractament funciona en tot tipus de cèl·lules mare, incloses les extretes del greix, que es poden obtenir d’una manera molt menys dolorosa.

Tot plegat, a més, s’aconsegueix d’una manera molt més ràpida i simple, que redueix el temps abans les cèl·lules mare no es comencen a convertir en cèl·lules òssies en diversos dies, amb un mètode que no requereix cap combinació amb altres medicaments i que s’aplica d’una manera molt fàcil. Aquesta tècnica, que podria tenir un gran potencial, empra ones sonores d’alta freqüència generades per un microxip de baix cost desenvolupat per la mateixa universitat al llarg, això sí, d’una dècada d’investigacions.

L’aparell, de fet, no només serveix per a les cèl·lules mare sinó que permet manipular cèl·lules, teixits i materials, i en aquest cas “només” es tractava de fer servir la pressió adient en els indrets correctes per induïr el canvi en les cèl·lules mare. En ser tan petit i barat, a més, el sistema es podria ampliar per tractar grans quantitats de cèl·lules alhora i aconseguir una regeneració efectiva. Aquest serà, precisament, el proper objectiu dels investigadors.

Més notícies
Els cors mecànics aconsegueixen que es regenerin els teixits de l’òrgan
Aquest descobriment podria obrir camí a noves teràpies en recuperació de casos d'insuficiència cardíaca
Una granota xenopus | Wikimedia Commons
Aconsegueixen fer que granotes amputades regenerin les seves potes
Una combinació de medicaments té l'efecte que els membres tornin a créixer
Radiografia dels genolls d'un humà | Wikimedia Commons
Uns investigadors aconsegueixen regenerar el cartílag del genoll
Aquest avenç obre una nova esperança pels pacients d'artritis
Axolot
La regeneració de teixits en humans, una mica més a prop
Un estudi sobre els macròfags, claus en la regeneració dels axolots, ha identificat on els generen
Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB
Un nou teixit sintètic repara el cor, els músculs i les cordes vocals
Gran avenç en el camp de la medicina regenerativa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa