MonPlaneta
Aconsegueixen fer que granotes amputades regenerin les seves potes
  • CA

Un equip d’investigadors nord-americans ha anunciat que ha aconseguit que granotes amputades regenerin les seves potes. Una combinació de medicaments ha fet que els membres tornessin a créixer, posant-se “una passa més a prop de la medicina regenerativa” i donant esperança a milions de persones que han perdut dits, braços o cames per motius molt diversos.

Els animals que tenen la capacitat de regenerar els membres que perden sempre han fascinat els humans, que hem mirat d’aconseguit obtenir-la. És per això que aquest estudi, publicat a la revista ‘Science Advances’ és tan rellevant. Aplicant cinc medicaments diferents al munyó de les granotes durant 24 hores, van aconseguir que, al cap de 18 mesos, els membres tornessin a ser pràcticament funcionals, permetent que les granotes nedessin i les potes responguessin al tacte. L’única diferència és que, tot i que els van créixer els dits, la membrana entre ells no ho va fer.

Les granotes xenopus, les emprades en aquest estudi, són a mig camí entre una salamandra, que regenera els membres perduts, i els animals que no ho fan. En el seu cas, es regenera un petit munyó que no s’assembla gens al membre anterior. Ara, però, s’ha demostrat que tenen potencial per tornar-lo a fer créixer pràcticament del tot i que aquesta regeneració es pot induïr.

El procés de regeneració de les potes de les granotes | Science Advances
El procés de regeneració de les potes de les granotes | Science Advances

Dels resultats, aconseguits amb una exposició molt curta als medicaments, se’n pot arribar a concloure que és possible que altres animals, qui sap si fins i tot els mamífers, podrien tenir capacitats regeneratives dorments que es podrien reactivar, com s’ha aconseguit en aquest cas. Les cèl·lules del cos saben com construir òrgans i membres perquè ho van fer durant el desenvolupament embrionari, i la informació encara és allà. Només cal trobar la manera d’activar-la.

Tot i que els resultats no han estat perfectes, els investigadors volen provar combinacions diferents per veure si aconsegueixen que els membres es regenerin millor. A més, també es plantegen provar aquesta tècnica en mamífers, com ara ratolins, per veure què passa.

Més notícies
Radiografia dels genolls d'un humà | Wikimedia Commons
Uns investigadors aconsegueixen regenerar el cartílag del genoll
Aquest avenç obre una nova esperança pels pacients d'artritis
Axolot
La regeneració de teixits en humans, una mica més a prop
Un estudi sobre els macròfags, claus en la regeneració dels axolots, ha identificat on els generen
Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB
Un nou teixit sintètic repara el cor, els músculs i les cordes vocals
Gran avenç en el camp de la medicina regenerativa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa