MonPlaneta
Un nou medicament contra l’Alzheimer el fa avançar un 30% més lentament

Un comunicat de premsa fet públic per la farmacèutica Eli Lilly afirma que l’empresa ha desenvolupat un nou medicament contra l’Alzheimer que aconsegueix fer-lo avançar fins a un 30% més a poc a poc del que ho faria de manera normal. Així, el conegut com a donanemab es converteix en el segon fàrmac en només un any que aconsegueix resultats prometedors en els assaig en humans, en un salt en la investigació contra aquesta malaltia que, fa ben poc, semblava impossible.

Un anticòs per eliminar la proteïna beta amiloide

El donanemab funciona de la mateixa manera que el lecanemab, l’altre medicament que ha demostrat que pot aturar l’avenç de la malaltia. Així doncs, és un anticòs preparat per eliminar la proteïna beta amiloide, que en el cas dels pacients d’Alzheimer s’acumula formant plaques al cervell i entre les neurones. D’aquesta manera, i per bé que cap dels dos fàrmacs aconsegueix aturar la malaltia, podríem estar entrant en una era un l’Alzheimer comenci a esdevenir una malaltia crònica en comptes d’una contra la qual només es poden oferir tractaments pal·liatius i suport.

La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
La malaltia d’Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d’edat avançada | Pixabay

Resultats molt bons i un efecte secundari potencialment mortal

Als assaigs clínics hi van participar 1.734 persones que es trobaven a les primeres fases del desenvolupament de la malaltia. Se’ls va administrar el donanemab una vegada al mes fins que es va observar que les plaques al cervell desapareixien. De manera general, l’avenç de l’Alzheimer es va reduir en un 29%, i en un 35% en els pacients que s’esperava que responguessin millor al tractament. Així, el donanemab els va permetre continuar amb més activitats de la seva vida normal, com ara parlar d’esdeveniments presents o conduir.

No obstant això, la inflamació del cervell va ser un efecte secundari habitual, que va afectar fins a una tercera part dels participants a l’assaig. Si bé en la majoria dels afectats aquesta inflamació va ser lleu i asimptomàtica, detectada només gràcies als escàners cerebrals, en un 1,6% dels casos va arribar a nivells perillosos i, fins i tot, dues persones van morir com a conseqüència directa.

Aquest nou fàrmac podria ajudar a cronificar la malaltia, deixant de ser una sentència de mort

La farmàcèutica buscarà l’aprovació del medicament

Eli Lilly considera que, com passa amb molts medicaments efectius contra malalties debilitants i mortals, hi poden haver riscos associat que poden ser perillosos o fins i tot posar en perill la vida dels pacients perquè que, no obstant això, els resultats d’aquests assaigs són molt prometedors i que la companyia, durant els propers mesos, començarà els tràmits per aconseguir que el fàrmac sigui aprovat per a ser emprat als hospitals.

En qualsevol cas, que dos medicaments hagin aconseguit alentir l’avenç de l’Alzheimer en tan poc temps sembla que mostra que, després de dècades de fracassos, la medicina és en el camí correcte per continuar investigant en noves teràpies. No obstant això, també cal remarcar que els fàrmacs només funcionen en les primeres fases de la malaltia i que, per tant, diagnosticar-la ràpidament és importantíssim per, si s’escau, poder començar el tractament i cronificar-la en la mesura del possible.

Més notícies
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
El cervell pot combatre l’Alzheimer vint anys abans no apareguin símptomes
La descoberta obre la porta a teràpies que ajudin el cos a aturar la malaltia
Un nou estudi ha detectat la que sembla que és la causa real de la malaltia d'Alzheimer | University of California - San Francisco
Descobreixen una possible causa de l’Alzheimer
La troballa arriba poc després que es denunciés com a falsa la teoria de les plaques de proteïna beta-amiloide
Un noi de 19 anys ha estat diagnosticat d'Alzheimer, en un cas excepcional identificat a la Xina | University of California - San Francisco
Un noi de 19 anys podria ser el cas més precoç d’Alzheimer que s’ha trobat
Les causes són desconegudes però pel que sembla ha patit problemes de memòria des de fa dos anys
Una investigació ha revelat la possible existència d'un frau enorme en la investigació de l'Alzheimer | NIH
Un frau científic pot invalidar 16 anys d’investigació de l’Alzheimer
Un error intencionat en un estudi de l'any 2006 pot haver costat milions de vides i d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa