MonPlaneta
Descobreixen una possible causa de l’Alzheimer
  • CA

Un equip d’investigadors nord-americans afirma que ha descobert el que podria ser la causa real de la malaltia d’Alzheimer. Pocs mesos després que la teoria clàssica de l’acumulació de plaques de proteïna beta-amiloide fos denunciada com a falsa i un frau científic de proporcions difícils d’imaginar, la revista ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ publica un estudi que apunta en una altra direcció. Segons els seus autors, la quantitat de proteïna beta amiloide soluble, la que no està acumulada en plaques, és la causa real del mal.

Més d’un segle seguint la mateixa pista

La malaltia rep el nom d’Alois Alzheimer, el científic que el 1906 va descriure per primer cop aquest procés de degeneració en una dona de 50 anys que va morir només 5 anys després del diagnòstic. A la seva autòpsia, el mateix Alzheimer va observar plaques, acumulacions de proteïna beta-amiloide molt característiques i que, des d’aleshores, s’han relacionat directament amb la malaltia, tot sovint considerant-les la causa.

La proteïna beta amiloide no només és responsable de l'Alzheimer sinó que, a més, ajuda els càncers de pell a instal·lar-se al cervell | NIH
Les plaques de proteïna beta-amiloide han estat considerades la causa de l’Alzheimer des de pràcticament el descobriment de la malaltia | NIH

No obstant això, la teoria de les plaques com a causa ha topat sempre amb dos obstacles. Primer de tot, hi ha persones amb plaques de proteïna beta-amiloide al cervell que, en canvi, no tenen cap símptoma d’Alzheimer. En segon lloc, i amb una sola excepció, tots els medicaments dissenyats per reduir les plaques no han tingut cap efecte més enllà d’aquest, és a dir, no s’ha observat una millora en les funcions cognitives dels pacients.

Proves força clares

En aquest darrer estudi, els investigadors van analitzar les dades de persones que tenen una mutació genètica rara que els fa tenir molta més predisposició a patir Alzheimer i se’ls va seguir durant una mitjana de tres anys. Independentment d’acumulació de proteïna beta-amiloide als seus cervells, la presència de beta-amiloide 42, la seva versió funcional, al líquid cefalorraquidi s’associava directament amb la preservació de la seva capacitat cognitiva.

El problema, doncs, no és tant l’acumulació de proteïna ‘dolenta’ sinó que la ‘bona’ s’esgoti. L’estudi és especialment important perquè apunta en aquesta direcció fins i tot en persones que tenen un alt risc de patir Alzheimer i a qui, fins ara, es considerava la prova més clara que el problema era l’acumulació de plaques. A més, hi ha altres formes hereditàries d’Alzheimer on fins i tot sense plaques detectables hi ha nivells baixos de beta-amiloide 42.

El declivi de la capacitat cognitiva podria no tenir a veure amb les plaques de proteïna beta-amiloide sinó amb els nivells de la proteïna que funciona correctament | Centro de Neurología Avanzado

Un nou objectiu per als fàrmacs

Si tot plegat és així, doncs, si l’objectiu de la recerca de fàrmacs era reduir les plaques i no augmentar la presència de la proteïna ‘bona’, com és que hi ha un medicament, el lecanemab, que funciona? Fins ara, molts medicaments es dissenyaven per reduir els nivells de beta-amiloide 42 pensant, amb tota la bona fe del món, que si hi havia menys proteïna també hi hauria menys acumulació en plaques. Això, és clar, sovint va accelerar el deteriorament cognitiu dels pacients.

En el cas del lecanemab, però, que fa poc es va anunciar que té efectes significatius en l’alentiment del deteriorament cognitiu, incrementa els nivells de proteïna beta-amiloide 42 al líquid cefalorraquidi cosa que, si més no, suposa un indici que la teoria exposada en aquest darrer article podria ser correcta.

En el futur, doncs, les proves s’haurien de fixar en els nivells de la proteïna ‘bona’ i fins i tot provar si augmentar-ne o fins i tot restaurar els nivells normals, en comptes de mirar d’eliminar-la, dóna els resultats positius que fins ara havien estat impossibles d’aconseguir.

Més notícies
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
Intel·ligència artificial per a la detecció primerenca de l’Alzheimer
L'anàlisi d'una deterioració cognitiva lleu pot permetre el diagnòstic de la malaltia
L'estudi ha permès descobrir elements interessants per millorar la comunicació amb les persones que pateixen Alzheimer | UPF
Els canvis en la parla milloren la comunicació amb els malalts d’Alzheimer
Un estudi dirigit per la UPF comprova el potencial de les variacions de la prosòdia dels cuidadors
Ben aviat una petita mostra de sang podria ser suficient per diagnosticar la malaltia d'Alzheimer
Creen un test per detectar l’Alzheimer amb només una anàlisi de sang
El mètode ha identificat biomarcadors de l'acumulació de proteïna beta amiloide, una característica de la malaltia
La proteïna beta amiloide s'acumula entre les neurones dels pacients d'Alzheimer | NIH
La proteïna que causa l’Alzheimer accelera la metàstasi del càncer de pell
Les cèl·lules canceroses la fan servir per proliferar al cervell, l'indret on més s'escampa el melanoma

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa