MonPlaneta
Un nou estudi ens apropa a l’ús de virus per combatre bacteris infecciosos
  • CA

Els resultats d’una nova investigació han apropat la medicina a aconseguir fer servir virus per combatre infeccions per bacteris. Dut a terme per científics de la Universitat d’Exeter, a Anglaterra, aquest avenç fa una passa més per reduir l’ús d’antibiòtics i, per tant, l’amenaça que suposa la resistència que hi estan desenvolupant alguns patògens.

La resistència als antibiòtics és un dels problemes de salut més importants del nostre temps. En ser més difícils de tractar, algunes malalties causen més morts i també disparen enormement la despesa sanitària. Una de les línies d’investigació per posar-hi remei és la teràpia amb fags, és a dir l’ús de virus en combinació amb antibiòtics per curar més ràpidament les infeccions i eliminar els bacteris completament de manera que no desenvolupin resistència ni als medicaments ni també als fags.

Pseudomonas aeruginosa | Pixnio
Pseudomonas aeruginosa | Pixnio

D’això s’ocupa precisament aquest estudi, publicat a la revista ‘Cell Host & Microbe’ i que s’ha centrat en el bacteri Pseudomonas aeruginosa, que causa malalties especialment en persones immunodeprimides o amb fibrosi quística. Després d’exposar-lo a vuit antibiòtics diferents, han identificat diversos mecanismes pels quals aquest organisme desenvolupa resistència als fags i que n’afecten la virulència.

Com és força sabut, els virus fan servir molècules de la superfície de les cèl·lules per infectar-les, i amb els bacteris fan el mateix. Aquests, de la mateixa manera que en les respostes immunes humanes, tenen un sistema de defensa. Quan el virus infecta la bactèria, és eliminat, i el sistema CRISPR aprèn a reconèixer i atacar el virus en el futur. A diferència dels humans, però, els bacteris també poden canviar la seva superfície cel·lular per protegir-se de la infecció, perdent el receptor a què els virus s’ancoren. Quan passa això, però, els bacteris es tornen menys virulents.

Bacteri
Bacteri

D’entre els vuits antibiòtics provats a l’estudi, quatre van causar un gran augment en la immunitat dels bacteris. Són els anomenats bacteriostàtics, que no maten els patògens sinó que n’alenteixen el creixement cel·lular. Així, fent servir fags i antibiòtics alhora, els investigadors van veure que es podia manipular el desenvolupament de resistències i augmentar l’efectivitat dels tractaments.

Així s’eliminaria un dels principals problemes dels tractaments amb fags, que els bacteris s’hi tornin resistents. Alentint la replicació a l’interior de la cèl·lula, el sistema immunològic dels bacteris té més temps per desenvolupar immunitat. Per tant, la velocitat de replicació dels virus és un factor clau en l’ús d’aquestes teràpies. Un nou descobriment que ens apropa a la implantació a gran escala d’una de les grans esperances mèdiques del nostre temps.

Més notícies
Cultiu de bacteris en una placa de petri | Universitat de Cincinatti
Una pomada pot matar bacteris resistents als antibiòtics
Aconsegueix millorar la curació d'una gran varietat de cremades
Detall d'una màquina de desenvolupament làser
Un làser pot matar superbacteris, espores i altres patògens
Podria servir per desinfectar ferides i altres aplicacions mèdiques
Prendre antibiòtics augmenta el risc de gravetat de la Covid
Els pacients que havien pres la medicació en els dos mesos anteriors van tenir un 41% més de gravetat
Cedida
La resistència als antibiòtics es pot transmetre dels animals a les persones
Un granger i els seus animals tenien resistència a la colistina
Imatge ampliada de les lesions cutànies causades per una infecció per micobacteris | Domini Públic
La nanotecnologia obre la porta a la destrucció de les superbactèries
Una nova tècnica, pendent de patentar, pot permetre eliminar alhora el perill dels bacteris resistents als antibiòtics i el de les infeccions per fongs
Biofilm al voltant de partícules de polietilè
Els microplàstics, un caldo de cultiu perfecte per als patògens resistents als antibiòtics
Un equip d'experts ha demostrat que la superfície d'aquests residus minúsculs és ideal perquè els microorganismes i les restes dels medicaments estiguin en contacte constant
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli
La crisi de la resistència als antibiòtics continua
"Si no s’adopten mesures la crisi es continuarà agreujant i, com pronostica l’Organització Mundial de la Salut, el 2050 serà la primera causa de morts a tot el món, per davant del càncer"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa