Un equip d’investigadors de la Universitat RMIT de Melbourne (Austràlia) han desenvolupat un revestiment que extermina fins i tot les superbactèries i que es podria fer servir a l’hora d’embenar ferides o col·locar pròtesis per tal de prevenir i tractar infeccions per bacteris o fongs que poden ser molt perilloses i fins i tot causar la mort. Aquest nou material, un dels revestimets antimicrobials més prims que s’han creat mai, ha demostrat la seva eficàcia contra un gran nombre de bacteris resistents als antibiòtics i també contra fongs, alhora que no ha causat cap dany a les cèl·lules humanes. Així doncs, es postula com una ajuda inestimable contra un dels problemes sanitaris més grans a què ens enfrontem a dia d’avui, ja que la resistència als antibiòtics causa la mort d’aproximadament un milió de persones cada any i, si no hi fem res, el 2050 podrien ser 10 milions anuals. Les infeccions per fongs, per la seva banda, són un problema menys conegut però no per això menys greu.
Tal com expliquen al seu article a la revista ‘ACS Applied Materials & Interfaces’, aquest material es base en el fòsfor negre, que pot fer-se extraordinàriament prim i que fins ara només interessava als enginyers per les seves aplicacions en electrònica. Tot i que se’n coneixien les propietats antibacterianes i antifúngiques, fins ara no se n’havien estudiat seriosament les possibles aplicacions mèdiques. No ha estat fins ara que s’ha descobert que, si es posa en capes molt primes en superfícies com el titani o el cotó, és altament eficient a l’hora d’eliminar microbis a través d’un sistema purament físic i a què, per tant, és extraordinàriament més difícil que cap microorganisme s’adapti evolutivament. El fòsfor negre es degrada en contacte amb l’oxigen, cosa que dificulta molt el seu ús en electrònica. En canvi, aquesta mateixa qualitat el fa perfecte per matar microorganismes ja que, quan es degrada, oxida la superfície dels bacteris o de les cèl·lules fúngiques fins que les destrueix.

En proves al laboratori, el fòsfor negre ha aconseguit eliminar el 99% de cèl·lules de cinc tipus de fongs, Candida auris inclòs, i cinc bacteris, inclosos l’E. coli i l’estafilococ daurat resistent als antibiòtics. A causa de la seva mateixa degradació, a més, es desintegra completament en 24 hores i, per tant, no s’acumula al cos. En vista d’aquests resultats, els responsables d’aquests experiments estan provant diverses fórmules per provar l’eficàcia del fòsfor negre en diverses superfícies i, mentre esperen trobar col·laboradors empresarials per a la seva producció a gran escala, ja han enviat la sol·licitud de patent.