MonPlaneta
Prendre antibiòtics augmenta el risc de gravetat de la Covid
  • CA

Haver pres antibiòtics els dos anys abans a contagiar-se de la Covid-19 augmenta un 12% el risc de patir la versió greu de la malaltia, segons un estudi de l’IDIAP. L’estudi va incloure tots els pacients diagnosticats entre març i juny de 2020, 280.679. D’aquests, 146.656 havien pres antibiòtics els dos anys anteriors i 25.222 havien presentat una infecció greu.

L’anàlisi també revela que les persones que havien rebut antibiòtics, el que els havien pres de màxima prioritat –reservats a l’últim recurs per a situacions molt concretes- presentaven un 25% més situacions de Covid greu que els que havien pres altres tipus d’antibiòtics. En aquest sentit, en l’anàlisi diferencial es va fer els pacients que havien tingut més de quatre exposicions en dos anys, els que havien pres antibiòtics de màxima prioritat i els que n’havien pres en els dos mesos abans de la infecció.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

L’estudi apunta que el consum d’antibiòtics altera la microbiota, principalment la del tub digestiu, reduint la diversitat i provocant alteracions en la immunitat antiviral. L’investigador principal de l’estudi, Carl Llor, apunta que això es veu a l’estudi, ja que les persones que van presentar una Covid més greu havien pres la medicació feia menys temps. Aquestes alteracions de la microbiota s’han vist principalment en models animals i els investigadors reconeixen que la interacció entre bacteris, virus i fisiologia humana és bastant desconeguda.

Llor afirma que s’haurien de fer més estudis per entendre millor com afecta l’alteració de la microbiota causada pels antibiòtics en la immunitat i la possibilitat de patir infeccions més greus. En qualsevol cas, però, sembla que s’estan comprenent algunes de les raons que van fer que algunes persones patissin la Covid-19 d’una manera més greu que unes altres i, a més, s’ha avançat en el coneixement de la microbiota i dels efectes que tenen els canvis que pateix en la nostra salut i l’estat de les defenses del nostre cos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa