Una medicina d’ús tòpic, anomenada AB569, ha demostrat que pot eliminar els bacteris resistents als antibiòtics. Alhora, a més, també millora la curació de les ferides en una gran varietat de cremades.

Segons explica un equip de la Universitat de Cincinatti (Estats Units) a la revista ‘Infection & Immunity’ aquest fàrmac, que s’aplica en forma de pomada, és capaç de matar tots els bacteris patògens amb què s’ha provat sense que, a més, s’hagi observat el desenvolupament de resistència. Entre els bacteris amb què s’ha provat hi ha el Pseudomonas aeruginosa, un dels més perillosos ja que és resistent a diversos medicaments i, a més, s’ha tornat més virulent. De fet, és un patògen potencialment mortal.

El Pseudomonas, de fet, és el pitjor patògen de les cremades, i és per això que calia trobar productes nous i que fossin eficients alhora de prevenir, tractar i eradicar la seva presència en ferides d’aquest tipus. I segons sembla, ho han aconseguit: a les proves en cultius de laboratori, l’AB569 ha eliminat totes les soques del bacteri amb què s’ha provat, que són les més habituals en cremades.

Pseudomonas aeruginosa | Pixnio
Pseudomonas aeruginosa | Pixnio

La pomada, però, encara ha demostrat tenir un altre avantatge: incrementa els mediadors antiinflamatoris, cosa que millora la regeneració de l’epidermis. Així, a més d’eliminar els patògens, aquest producte també fa que el procés de curació de les cremades sigui més ràpid i més eficient.

Al principi, AB569 va ser identificat com un possible tractament contra molts organismes resistents als antibiòtics que causen infeccions en pacients amb diverses malalties pulmonars. A més d’això, però, ara s’ha comprovat que també pot combatres les infeccions en cremades greus, problemes del tracte urinari, endocarditis i fins i tot diabetis. Impedint aquest tipus d’infeccions, no només es poden salvar vides i millorar el benestar de milions de persones sinó, també, descarregar els sistemes sanitaris del cost afegit de les infeccions de bacteris resistents als antibiòtics.

Nou comentari