MonPlaneta
Un làser pot matar superbacteris, espores i altres patògens
  • CA

Els bacteris s’estan tornant cada vegada més resistents als antibiòtics, i és per això que una branca important de la investigació mèdica actual és trobar alternatives que puguin eliminar-los per salvar milions de vides. Una nova proposta, presentada a la revista ‘Journal of Biophotonics’, és un tipus de laser que emet pulsacions de llum que eliminen bactèries, espores i altres tipus de patògens que serien difícils d’eliminar d’una altra manera.

Com que ha estat demostrat que aquests làsers no tenen efectes perjudicials en les cèl·lules humanes, podrien tenir aplicacions com ara esterilitzar ferides. De fet, els investigadors han provat que desactiva els patògens sense causar cap dany a les cèl·lules ni les proteïnes dels humans. Així, per exemple, abans de tancar una ferida quirúrgica, es podria passar el làser per reduir la probabilitat d’infeccions, o per desinfectar productes in vitro. Qui sap si, en el futur, fins i tot podria tractar infeccions de la sang.

Patògens i les proteïnes del seu interior | Escola de Medicina Washington a St. Louis
Patògens i les proteïnes del seu interior | Escola de Medicina Washington a St. Louis

Els investigadors van provar els làsers en el bacteri Staphylococcus aureus, un dels més perillosos i resistent a molts medicaments. Aquest patògen pot causar d’infeccions a la pell o als pulmons. També l’han provat en l’Escherichia coli, un bacteri molt diferent però que pot causar infecció d’orina, de ferides, diarrea… Finalment, també han sotmès al làser les espores del bacteri Bacillus cereus, que causa intoxicacions alimentàries i malmet el menjar. En tots els casos, els làsers van eliminar el 99,9% dels organismes, reduïnt els seus números més de 1.000 vegades.

Com que els virus i els bacteris contenen estructures de proteïnes molt denses, la vibració que els fa fer el làser causa que els seus enllaços moleculars es trenquin i els patògens morin. Tot i això, i aquesta és la gran sort, caldria que la potència del raig fos molt més alta perquè comencés a tenir els mateixos efectes en cèl·lules humanes. Així, aquests làsers es podrien convertir en la base d’un nou tractament per desinfectar ferides, la sang, productes o superfícies de tot tipus. Així, per exemple, si un virus com el VIH aparegués, en comptes d’infectar milers de persones mitjançant transfusions perquè no se sabia de la seva existència, podria ser eliminat de la sang donada abans de ser injectada a una altra persona, protegint-nos d’allò que coneixem i, també, del que no.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa