MonPlaneta
Una nena d’onze anys mor víctima de la grip aviària a Cambodja

Una nena d’onze anys, que ha mort a causa de la grip aviària, s’ha convertit en el primer cas en humans d’aquesta malaltia que s’ha detectat en aquest país del sud-est asiàtic des de fa nou anys. Segons han informat les autoritat sanitàries del país, a la nena, que provenia de la província rural de Prey Veng, se li va diagnosticar la infecció del virus H5N1 dimecres passat.

El seu pare també està infectat

Les proves fetes a 12 persones del seu entorn, a més, han resultat en la identificació de com a mínim un altre cas infectat: el seu pare. En una roda de premsa, el ministre de Salut de Cambodja, Mam Bunheng va explicar fa pocs dies com són els primers casos de la malaltia que es detecten al país des de l’any 2014. Com a mesura de precaució, s’han recollit mostres d’aus mortes al voltant del poble de la nena i també s’ha advertit la població que no toqui cap au morta o malalta.

Un ocell mort | Pixabay
La grip aviària ha causat centenars de milions de morts d’aus, directes o indirectes, durant els darrers anys | Pixabay

37 víctimes mortals entre 2004 i 2014

Per bé que feia molts anys que Cambodja no patia un cas de grip aviària, si més no oficialment, entre 2004 i 2014 va confirmar fins a 56 casos, dels quals 37 van ser mortals. En aquest nou cas, la nena feia una setmana que havia emmalaltit, amb febre altra, tos i mal de coll. Tot i que se la va traslladar a l’hospital infantil de Phnom Penh, la capital del país, allà tampoc no van poder fer res per ajudar-la i va morir poc després que es confirmés que s’havia infectat amb l’H5N1.

La grip aviària, una preocupació mundial

Segons l’Organització Mundial de la Salut, des de l’any 2021 hi ha hagut vuit casos de grip aviària en humans. A més de a Cambodja, la malaltia ha passat de les aus a les persones a l’Índia, la Xina, els Estats Units, el Regne Unit i l’estat espanyol, entre d’altres. A més, des de l’octubre de 2021, una nova soca altament contagiosa del virus està causant estralls entre els ocells de tot el món i ha obligat les autoritats a sacrificar desenes i desenes de milions d’aus domèstiques.

Aquesta soca, a més, també ha demostrat una certa facilitat per passar a infectar alguns mamífers com els visons i les llúdrigues, i és per això que l’OMS va afirmar fa poc que cal seguir-la de molt a prop per prevenir que evolucioni per contagiar humans amb més facilitat i, si això succeeix, per prendre les mesures adients de la manera més ràpida possible per tal d’evitar una nova pandèmia mundial.

Més notícies
El Departament d'Acció Climàtica s'ha reunit a Lleida per valorar l'aparició d'un cas de grip aviària | ACN
Un cas de grip aviària a les Garrigues fa saltar les alarmes a Catalunya
S'han sacrificat les aus de diverses granges en compliment del protocol vigent
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió
El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies
"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"
Les autoritats de Jersey demanen tenir compte amb les aus salvatges, entre elles les marines, pel perill de contagi de la grip aviària
Identifiquen a Jersey un tipus de grip aviària que pot infectar humans
Les autoritats consideren que el risc de contagi és baix però recomanen no tocar ocells morts ni malalts
La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
L’epidèmia de grip aviària ha fet sacrificar 48 milions d’ocells a Europa
El brot fa un any que dura i és el més gros que s'ha detectat mai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa