MonPlaneta
L’epidèmia de grip aviària ha fet sacrificar 48 milions d’ocells a Europa
  • CA

El gran brot de grip aviària que afecta Europa, el més gros que s’havia detectat mai fins ara, ha fet que se sacrifiquessin 48 milions d’ocells a la Unió Europea i el Regne Unit durant el darrer any. Segons informa la cadena britànica BBC, normalment el virus desapareix durant l’estiu i fins que comença el brot següent, però en aquesta ocasió s’ha mantingut durant tot l’any, escampant-se amb més facilitat entre els ocells salvatges i domèstics de tot el continent.

Una malaltia molt contagiosa

La grip aviària altament patogènica (IAAP) és una malaltia molt contagiosa i s’espera que els casos continuïn creixent a causa de les migracions, que desplacen grans números d’aus i faciliten encara més la transmissió. Segons les darreres dades, publicades aquest dilluns per l’Autoritat de Seguretat Alimentària Europea, el Centre Europeu de Prevenció de Malalties i el Laboratori de Referència de la UE per a la Grip Aviària, entre l’octubre de 2021 i el 9 de setembre d’enguany es van detectar més de 2.600 brots en aus de corral i ocells captius, que van obligar a sacrificar 47,7 milions d’animals. A més, també es van diagnosticar més de 3.500 ocells salvatges.

Aus de corral | Pxhere
Fora d’Europa també s’han hagut de sacrificar milions d’aus de corral a causa de la malaltia | Pxhere

Desenes de països afectats

En total, el virus afecta 37 països de l’oceà Àrtic al sud de Portugal i d’allà fins a Ucraïna, i això a Europa, ja que el problema s’ha escampat per tot l’hemisferi nord. De moment només hi ha hagut un cas en què la malaltia hagi saltat de les aus als humans, i va tenir lloc el passat mes de febrer a Anglaterra, però els treballadors del sector alimentari que tenen molt de contacte amb aus corren un risc elevat a causa de la ràpida propagació de la malaltia. És per això que les autoritats europees demanen al sector que millori les mesures de seguretat per a les persones i també que estiguin molt atents per tal d’identificar els casos com més aviat millor i s’emprenguin les accions necessàries per aturar la malaltia.

Més notícies
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
Els gats poden ser portadors del virus de la Covid i, pel que sembla, també transmetre'l als humans
Primer cas detectat al món d’una persona contagiada de Covid per un gat
Ha passat a Tailàndia, on un d'aquests animals va encomanar la malaltia a un veterinari
Reconstrucció de l'Home de la Chapela en l'estat en què es va trobar el 1908 | Wikimedia Commons
Un neandertal, el cas més antic conegut de contagi d’animals a humans
Segons sembla, es podria haver contagiat mentre tallava carn
La 'grip del tomàquet' va aparèixer a l'estat indi de Kerala el mes de maig passat i des d'aleshores s'ha anat propagant | Pxhere
Un brot de ‘grip del tomàquet’ fa saltar les alarmes al sud de l’Índia
Aquesta nova infecció viral ha estat detectada en gairebé un centenar d'infants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa