El gran brot de grip aviària que afecta Europa, el més gros que s’havia detectat mai fins ara, ha fet que se sacrifiquessin 48 milions d’ocells a la Unió Europea i el Regne Unit durant el darrer any. Segons informa la cadena britànica BBC, normalment el virus desapareix durant l’estiu i fins que comença el brot següent, però en aquesta ocasió s’ha mantingut durant tot l’any, escampant-se amb més facilitat entre els ocells salvatges i domèstics de tot el continent.
Una malaltia molt contagiosa
La grip aviària altament patogènica (IAAP) és una malaltia molt contagiosa i s’espera que els casos continuïn creixent a causa de les migracions, que desplacen grans números d’aus i faciliten encara més la transmissió. Segons les darreres dades, publicades aquest dilluns per l’Autoritat de Seguretat Alimentària Europea, el Centre Europeu de Prevenció de Malalties i el Laboratori de Referència de la UE per a la Grip Aviària, entre l’octubre de 2021 i el 9 de setembre d’enguany es van detectar més de 2.600 brots en aus de corral i ocells captius, que van obligar a sacrificar 47,7 milions d’animals. A més, també es van diagnosticar més de 3.500 ocells salvatges.

Desenes de països afectats
En total, el virus afecta 37 països de l’oceà Àrtic al sud de Portugal i d’allà fins a Ucraïna, i això a Europa, ja que el problema s’ha escampat per tot l’hemisferi nord. De moment només hi ha hagut un cas en què la malaltia hagi saltat de les aus als humans, i va tenir lloc el passat mes de febrer a Anglaterra, però els treballadors del sector alimentari que tenen molt de contacte amb aus corren un risc elevat a causa de la ràpida propagació de la malaltia. És per això que les autoritats europees demanen al sector que millori les mesures de seguretat per a les persones i també que estiguin molt atents per tal d’identificar els casos com més aviat millor i s’emprenguin les accions necessàries per aturar la malaltia.