MonPlaneta
Identifiquen a Jersey un tipus de grip aviària que pot infectar humans
  • CA

La identificació d’un tipus de grip aviària que pot contagiar-se a humans ha fet saltar les alarmes a la Batllia de Jersey, una dependència de la Corona britànica que es troba al canal de la Mànega, a poc més de 20km de les costes de Normandia. Segons explica la cadena pública britànica BBC, les autoritats consideren que el risc que la malaltia passi a les persones és baix però, per evitar-ho, recomanen a la població de l’illa que no toquin cap ocell mort ni malalt.

Cal evitar córrer riscos

Durant els darrers anys, la grip aviària ha causat estralls tant entre les aus salvatges com de corral a totes dues bandes de l’oceà Atlàntic, especialment a Anglaterra i al Quebec. En aquest cas concret, i en declaracions recollides per la mateixa cadena britànica, el director de Salut Pública de Jersey, Peter Bradley, ha afirmat que “les probabilitats generals de ser infectat continuen sent baixes”.

El port del poble de St. Aubin, a l'illa de Jersey | Marilyn Peddle (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)
El port del poble de St. Aubin, a l’illa de Jersey | Marilyn Peddle (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

No obstant això, la soca identificada a l’illa “se sap que es propaga als humans i altres animals” i que, per tant, cal evitar en la mesura del possible córrer riscos com el que suposaria “manipular ocells malalts o morts sense prendre precaucions”. A principis d’enguany, de fet, al sud-oest d’Anglaterra ja es va produir un contagi a humans que va posar en alerta les autoritats sanitàries.

Es demana lligar curt els gossos

De la mateixa manera, s’ha demanat a tothom que hagi de passejar gossos que ho faci seguint els camins marcats i que els dugui amb la corretja posada, per tal d’impedir que entrin en contacte amb ocells que puguin estar infectats. Tot i que el risc que la malaltia passi als gossos es considera baixa, les autoritats volen restringir al màxim les oportunitats que això passi.

Els bulldogs anglesos d'avui no tenen gaire a veure amb la raça original, ja que els seus trets s'han exagerat per satisfer uns compradors que busquen un valor estètic i no la salut del gos | Paul Hudson / Flickr
Les autoritats també recomanen passejar els gossos lligats per reduir el risc de contagi per contacte amb ocells infectats | Paul Hudson / Flickr

En cas que la població trobi ocells domèstics o pardals malalts o morts als seus jardins o terres, es recomana informar immediatament la Societat de Jersey per a la Prevenció de la Crueltat Contra els Animals, ja que la probabilitat que siguin portadors de la malaltia és baixa. En canvi, si es tracta de rapinyaires, mussols, oques, ànecs, cignes, aus marines o gavines, es demana no tocar-los i avisar les autoritats.

Més notícies
Els aiguamolls de l'Empordà amb tres ànecs al fons aixecant el vol
Detecten la grip aviària en tres cigonyes i una oca salvatge als Aiguamolls de l’Empordà
Agricultura ha incrementat la vigilància en les explotacions de la zona per comprovar les mesures de bioseguretat
La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
L’epidèmia de grip aviària ha fet sacrificar 48 milions d’ocells a Europa
El brot fa un any que dura i és el més gros que s'ha detectat mai
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
Una grip aviària altament patogènica està matant milers d’ocells al Quebec
Les costes d'algunes illes són plenes de restes de mascarells atlàntics víctimes de la malaltia
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa