La detecció d’un cas de grip aviària a una granja d’indiots de l’Arbeca, a les Garrigues, ha fet saltar totes les alarmes a Catalunya. En compliment del protocol, i segons ha informat el Departament d’Acció Climàtica, s’han sacrificat 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles. Una mesura preventiva a què se suma l’establiment d’una zona de restricció de 3km i una de vigilància de fins a 10km.
L’origen més probable és el contagi d’aus silvestres
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha comparegut en roda de premsa per explicar els fets. Després de la detecció de la malaltia, es van enviar mostres al Ministeri d’Agricultura, que en la seva contranàlisi ha confirmat la presència del virus. Segons les autoritats espanyoles, l’origen més probable del contagi ha estat el contacte directe amb aus silvestres.

Una malaltia preocupant
Per bé que és el primer cas d’aquesta malaltia que s’ha trobat en una granja d’aviram aquest any, fa pocs dies també es va alertar d’un brot en una granja de visons a Galícia. Un fet, el del contagi als mamífers, que resulta més perillós perquè augmenta les probabilitats que la malaltia passi als humans. En qualsevol cas, i a més de les mesures esmentades, també s’ha escampat calç al voltant de les granges per desinfectar-les i impedir que el virus circuli més.
A la zona hi ha una grau preocupació pel fet que hi ha diverses explotacions d’aviram. A més, i per bé que Acció Climàtica remarca que la malaltia és “ramadera” i que no hi ha risc per a la salut de les persones, els habitants de l’Arbeca, on hi ha la granja afectada, també han expressat la seva preocupació.
El primer cas en aviram des del 2017
És la primera vegada des de l’any 2017 que hi ha un brot de grip aviària com aquest. Aleshores, la detecció de la malaltia en una explotació d’ànecs a les comarques de Girona va obligar a sacrificar 17.300 animals i a immobilitzar els animals de sis instal·lacions properes. D’altra banda, el 2022 també es va confirmar la mort de cinc aus per grip aviària a Soses, al Segrià.