Després de l’èxit en assaigs en animals, ben aviat a Nova Zelanda es començarà a provar un marcapassos biònic que podria suposar una revolució en aquest camp de la medicina. A diferència dels aparells actuals, que mantenen un ritme constant, aquest nou giny podria restablir el batec natural, amb les irregularitats característiques de les persones sanes.
Els resultats de les primeres proves han estat publicades a la revista ‘Basic Research in Cardiology’. En condicions normals, el batec del cor va al ritme de la respiració, accelerant-se quan agafem aire i alentint-se quan el deixem anar, un fet comú en tots els animals. Amb un marcapassos normal, però, aquesta variabilitat es perd, i els investigadors responsables del desenvolupament d’aquest nou aparell, liderats per la Universitat d’Auckland, volen restaurar-la.

Si els assaigs van bé, es podria haver trobat una manera de revertir completament la insuficiència cardíaca i tornar el ritme dels batecs al seu estat normal. De fet, l’estudi demostrar que introduir aquesta variabilitat natural millora la capacitat del cor de bombejar sang, augmentant-la fins a un 20% respecte un cor amb un marcapassos tradicional.
L’aparell sap reconèixer els senyals del cos que indiquen quan inspirem i expirem i adapta la freqüència cardíaca en base a això, tal com fan els cors sans, millorant enormement els resultats, fins i tot més enllà del que els seus mateixos creadors s’esperaven.
Ara mateix, el pla és començar a buscar voluntaris per als assaigs en humans que, si tot va bé, començaran aquest mateix any. Si els resultats són els que s’esperen, podríem ser davant d’una nova revolució mèdica que milloraria la qualitat de vida dels milions de persones que, a dia d’avui, necessiten un marcapassos per corregir la seva insuficiència cardíaca. No només podria salvar-los la vida, com fan els actuals, sinó que el seu cor tornaria a funcionar de la mateixa manera que ho feia quan estava completament sa, cosa que no s’havia aconseguit mai fins ara.