MonPlaneta
Descobreixen per què els àcids omega-3 prevenen l’arterioesclerosi
  • CA

Un equip d’investigadors de l’Institut Karolinska (Suècia) ha descobert quin paper juguen els àcids grassos omega-3 en la prevenció de l’arterioesclerosi. Gràcies a aquest descobriment, es podrien arribar a desenvolupar tractaments per a malalties cardiovasculars i, per tant, donar més i millors anys de vida a moltíssimes persones arreu del món.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món i, per tant, són un problema de salut global de primera magnitud. L’arterioesclerosi s’associa a la inflamació crònica dels vasos sanguinis. Aquestes inflamacions normalment són controlades per unes senyals anomenades resolvines, que poden “desconnectar-les” i iniciar el procés de curació dels teixits. Pel que ha esbrinat aquest estudi, publicat a la revista ‘The Journal of Clinical Investigation’, les resolvines es formen a partir dels àcids grassos omega-3 i activen un receptor anomenat GPR32.

Model de lesió a l'artèria coronària causada per arterioesclerosi | Wikimedia Commons
Model de lesió a l’artèria coronària causada per arterioesclerosi | Wikimedia Commons

Precisament, les persones que pateixen arterioesclerosi tenen resregulada l’activitat d’aquest receptor i, per tant, el procés natural de curació dels teixits no funciona correctament. Conèixer tots aquests detalls del procés, tal com els explica aquest treball, pot ajudar a crear estratègies terapèutiques completament noves per tractar o prevenir l’aparició de l’arterioesclerosi, aturant la inflamació i activant els mecanismes de curació del propi cos gràcies als àcids grassos omega-3.

L’estudi demostra clarament que el receptor GPR32 atura la inflamació dels vasos sanguinis i n’estimula la curació. En un model experimental on aquest receptor estava sobreexpressat, fins i tot aconsegueix compensar els efectes de l’arterioesclerosi, i les resolvines, que activen el receptor, hi tenen un paper crucial.

El proper pas en la investigació d’aquest camp és conèixer què s’amaga darrere els problemes de control de la inflamació i la reparació dels teixits dels vasos sanguinis, és a dir, de la causa de l’arterioesclerosi. A més, també caldrà aprofundir més en el paper dels àcids grassos omega-3 en les senyals que aturen la inflamació.

Més notícies
Peix blau, alt en àcids grassos i especialment en ADH, en un mercat | Pxhere
Descobreixen un àcid gras Omega-3 que enverina els tumors i els desintegra
Les cèl·lules cancerígenes se n'alimenten però no les poden processar i s'enverinen i acaben morint
Sardines | Phxere
El consum regular de sardines prevé la diabetis tipus 2
El consum de sardina també millora altres paràmetres de salut, com la regulació del colesterol, la disminució dels triglicèrids i la reducció de la pressió arterial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa