MonPlaneta
Els humans tenim una part del cervell només per orientar-nos quan caminem

L’ús que fem els humans de la vista per orientar-nos i moure’ns caminant fa servir una regió única del còrtex cerebral, concretament del lòbul occipital. En un article publicat a la revista ‘Cerebral Cortex’, un equip d’investigadors descriu aquest descobriment sorprenent i mostra que, per exemple, no fem servir aquesta regió del cervell quan ens arrosseguem per terra.

Aquest descobriment podria ajudar a comprendre el desenvolupament dels infants quan aprenen a interactuar i moure’s pel seu entorn físic. Fer-ho, ja sigui en una habitació o orientant-se en una ciutat, requereix que el cervell processi diversos tipus d’informació. Cadascun d’ells és responsabilitat d’una regió del còrtex cerebral, per bé que totes elles treballen plegades per ajudar-nos. Perdre les funcions de qualsevol d’aquestes regions, de fet, pot afectar en la orientació espacial.

Tipus de navegació diferents

Es considera que, quan ens movem per l’entorn, s’activen dues zones principals de còrtex: el lòbul occipital (OPA) i el complex retrosplenial (RSC). Podria ser, però, que cadascuna d’aquestes regions ajudés a un tipus diferents de navegació. En el cas de l’OPA, donaria suport a la navegació basada en la vista, esquivar obstacles, per exemple. En canvi, la RSC ajuda a la navegació basada en mapes, és a dir, quan volem anar a un lloc llunyà.

L'exposició a la pol·lució ambiental s'associa a alguns canvis en l'estructura del cervell dels infants | ISGlobal
El cervell dels infants funciona d’una manera diferent quan caminen | ISGlobal

No obstant això, fins ara aquesta teoria havia estat controvertida perquè, en el cas de l’OPA, sembla que no dóna suport a la navegació espacial basada en la vista fins aproximadament els 8 anys d’edat però, en canvi, els infants es poden orientar molt abans que això. Podria ser, doncs, que aparegués aviat però madurés més lentament, o bé que, per exemple, navegar arrossegant-se o a quatre grapes es fa amb un sistema diferent.

Un experiment amb vídeos

Per treure’n l’entrellat, els investigadors van gravar vídeos des de la perspectiva d’algú que camina i, després, d’altres de semblants d’algú anant a quatre grapes pel mateix lloc. També van incloure alguns vídeos aeris, per incloure un tipus de moviment que els humans no poden dur a terme. Quan mirem vídeos, sovint el nostre cervell s’activa com si duessim a terme l’activitat i, per tant, fent servir ressonàncies magnètiques se’n pot fer un seguiment.

En veure vídeos de persones caminant, l’OPA dels participants es va activar però, en canvi, no es va activar en cap dels altres. En el cas del RSC, es va activar en tots els casos, apuntant que l’OPA és l’única regió que és específica per a orientar-nos caminant. Als vídeos a quatre grapes, a més, es van activar altres zones del cervell, suggerint que al principi de la vida aquesta funció podria estar ajudada per altres regions cerebrals.

Així doncs, tot apunta que, en la primera infantesa, tenim un sistema cerebral diferent, pel que fa a la navegació, que quan ens fem més grans, i cadascuna d’aquestes peces apareix en diverses etapes del desenvolupament. L’OPA, per la seva banda, sembla que està íntimament lligat al caminar ‘adult’, més eficient.

Més notícies
Un exemplar de tauró tigre  | Wikimedia Commons

Els taurons fan servir els camps magnètics de la Terra per orientar-se

Les tortugues marines també fan servir aquest mateix sistema
:  - Mobile
Mentre dormim el nostre cervell es desperta constantment però durant tan poc temps que no ens n'adonem

Cada nit ens despertem un centenar de vegades sense adonar-nos-en

És a causa de la noradrenalina i fins i tot pot ser un indici d'un son de bona qualitat
:  - Mobile
El funcionament de la memòria és un camp d'estudi fascinant | Pixahive

Un nou descobriment sobre la memòria apunta a com es recuperen els records

Mirar de reconstruir un per un els esdeveniments activa un mecanisme que permet identificar detalls
:  - Mobile
Malaltia neurològica

La memòria fotogràfica no és com la imaginem

Els experts apunten que no hi ha casos registrats d'una memòria fotogràfica perfecta
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa