MonPlaneta
Un nou descobriment sobre la memòria apunta a com es recuperen els records
  • CA

‘On he deixat les claus…’ no és només el títol d’un poemari de J.V. Foix, la mort de qui va fer 36 anys aquest dilluns, sinó una situació força habitual. Per trobar-les, és útil moure’s físicament per l’espai on creiem que les hem deixat o fer-ho explorant la memòria, tal com explica un article publicat recentment a la revista ‘Psychological Science’ on s’explica un descobriment que apunta a com recuperar records, activant un mecanisme que permet recuperar detalls.

‘Llindars’ entre records

Segons l’estudi, els humans estructurem els records d’experiències continuades fent servir una mena de ‘graons’ o límits entre esdeveniments. Quan un esdeveniment acaba, en comença un altre, i enmig hi ha ‘llindars’ en què, afirmen els investigadors, la majoria de persones estem d’acord d’on es produeixen. De manera habitual, els fem servir quan busquem alguns fets o informacions a la nostra memòria.

L'estudi ha permès demostrar una vinculació teoritzada fa dècades entre els moviments oculars i la construcció dels records | Wikimedia Commons
La memòria segmenta els records i els separa amb llindars per accedir-hi més fàcilment | Wikimedia Commons

En el cas de les claus, podria ser el darrer moment on hem tingut les claus a la mà. Així podem recordar què hem fet immediatament després, com ara respondre al telèfon, i trobar les claus al seu costat. Quan busquem en records contigus, ho podem fer lentament i a fons o saltant de llindar a llindar, quan ens adonem que la resposta que busquem no és en aquell esdeveniment. Així doncs, són elements molt importants per accedir i buscar als records.

Un experiment en tres parts

Els investigadors han examinat aquest procés fent tres estudis en línia en què els participants havien de buscar detalls a partir de dues versions reduïdes, de només 7 minuts, de la pel·lícula ‘Gravity’. En el primer, es van establir quins eren els llindars fent que els 104 participants premessin un botó quan percebessin que un esdeveniment shavia acabat. Els resultats van mostrar que la immensa majoria triava els mateixos instants.

Al segon, 180 participants van respondre preguntes sobre els fets que tenien lloc als dos vídeos. Cadascuna començava identificant un llindar i després demanava informació sobre detalls del que havia passat a continuació, demanant als participants que premessin un botó quan recordessin la resposta. La comparació entre aquest temps i el que passava entre el llindar i el fet en qüestió al vídeo va determinar que cada persona ‘escanejava’ un segon de memòria en 48 mil·lisegons, examinant 1,9 segons d’un esdeveniment abans de saltar al següent llindar, i els resultats concordaven amb els del primer estudi.

 | Pikist
Recordar segments complets requereix un examen més pausat dels records | Pikist

Finalment, un darrer experiment va reunir 100 participants a qui es va demanar que ‘reproduissin’ tot el que passava entre dos llindars de cada pel·lícula. Tot i que encara es va detectar una certa compressió temporal, aquesta revisió d’esdeveniments complets va ser més lent que la simple cerca d’informació, establint una diferència entre les dues maneres d’accedir a la memòria.

En vista d’aquests resultats, els investigadors volen explorar més com el coneixement esquemàtic de la informació del nostre entorn interactua amb la memòria episòdica per ajudar a recordar coses concretes.

Més notícies
Mentre dormim el nostre cervell es desperta constantment però durant tan poc temps que no ens n'adonem
Cada nit ens despertem un centenar de vegades sense adonar-nos-en
És a causa de la noradrenalina i fins i tot pot ser un indici d'un son de bona qualitat
L'estimulació amb elèctrodes ha funcionat a l'hora de millorar la memòria dels participants a l'estudi | Airman Magazine
Aconsegueixen potenciar la memòria estimulant el cervell amb electricitat
El procés no té cap efecte perjudicial i en canvi millora els resultats en tests de memòria de treball i a llarg termini
Oblidar coses que havíem de fer no és tan estrany i, a més, pot tenir una explicació
Els descuits i els oblits no són sempre culpa nostra
Dos investigadors danesos ho expliquen mitjançant un nou model sobre el funcionament de la memòria
La construcció de la memòria és un procés complex i que sembla que no es desenvolupa plenament fins passats els primers anys de vida
Per què no recordem res dels primers anys de vida?
El coneixement científic sobre l'anomenada "amnèsia infantil" és limitat però inclou elements interessants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa