MonPlaneta
Els taurons fan servir els camps magnètics de la Terra per orientar-se
  • CA

Fa temps que se sap que les tortugues de mar, quan han de pondre els ous, recorren milers de quilòmetres per tornar a la platja on van néixer i que, per trobar-la, es guien pels camps magnètics de la Terra. El que és més sorprenent, però, és que els taurons també van servir el mateix sistema per guiar-se en els seus llargs viatges per l’oceà. Així ho afirma un estudi publicat a la revista ‘Current Biology’ que aporta les primeres proves d’aquest mecanisme d’orientació que explica com s’ho fan aquests animals per desplaçar-se distàncies tan llargues sabent exactament on van. De fet, els científics ja sabien que els taurons són sensibles als camps electromagnètics, però no havia estat fins ara que havien pogut comprovar que, efectivament, ho fan, perquè era molt difícil trobar la manera de fer-ho.

Davant les dificultats de fer cap tipus de prova en taurons grans, els científics van decidir comprovar aquesta hipòtesi en espècies petites i que se sap que tornen cada any a indrets concrets. Així va ser com van triar al tauró capot, una espècie que, pels seus desplaçaments, sembla clar que té un lloc que podria anomenar casa seva. Van capturar vint exemplars joves i els van sotmetre a experiments, exposant-los a camps magnètics iguals que els que hi hauria a indrets molt llunyans del lloc on havien estat trobats. Així es podria saber exactament cap on es dirigirien si, efectivament, es guiaven pels camps magnètics. Els resultats van demostrar que era així.

Representació del camp magnètic de la Terra | NASA
Representació del camp magnètic de la Terra | NASA

Els investigadors pensen que aquesta habilitat també juga un paper en l’estructura poblacional dels taurons i que, a més, aquest descobriment podria explicar algunes observacions molt curioses que s’han fet sobre aquest animal, com el fet que un gran tauró blanc anés de Sud-àfrica a Austràlia, tornant exactament al mateix lloc un any després havent recorregut 20.000 quilòmetres. En els propers estudis, els científics volen explorar l’efecte dels camps magnètics d’origen humà, com ara els dels cables submarins, en la navegació dels taurons, i també veure si fan servir aquesta capacitat només en llargs recorreguts o, al contrari, si també se’n serveixen en el seu dia a dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa