MonPlaneta
Fer exercici als matins és la millor manera de cremar greix

Fer exercici als matins podria ser la millor manera d’eliminar greix corporal. Així ho afirma un estudi publicat fa poc a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ que demostra, si més no en experiments en ratolins, que els efectes de l’activitat física no són iguals a totes les hores del dia, si més no pel que fa a la reacció del greix.

Els ratolins, un model molt útil

Fer servir ratolins en estudis sobre el cos humà és habitual perquè, en general, els gens que trobem en les persones tenen una versió en aquest rosegadors. Així, el que s’observa en ells és molt probable que tingui una correlació en el que ens passaria a nosaltres en les mateixes circumstàncies. En aquest cas, quan es va sotmetre un grup d’aquests animals a una sessió d’exercici al matí i un altre a una sessió d’exercici a la tarda.

Fer alguns tipus d'exercici físic contribueix a millorar la densitat òssia i a reduir el risc de fractures | Pxhere
L’activitat física al matí permet reduir més el greix corporal que fer-la a la tarda | Pxhere

Canvis segons l’hora del dia

En fer-ho, els investigadors van veure com hi havia canvis en la manera com els gens dels teixits adiposos responien a l’activitat física intensa. Els teixits adiposos alliberen àcids grassos a la sang, que dónen al cos l’energia per a fer exercici alhora que redueixen la mida de les cèl·lules de greix. En els ratolins que feien exercici al matí, els nivells d’aquests àcids grassos eren més alts durant les 12 hores posteriors a l’exercici mentre que, en els que el feien a la tarda, no era així.

En resum, sembla que l’exercici al matí els fa ‘cremar’ el doble de greix que no pas fer-lo a la tarda, mitjançant un procés que també ajuda a la regulació del sucre i que, per tant, no només és beneficiós pel pes o per la quantitat de greix corporal sinó que també té altres efectes positius per a la salut.

El cicle circadià té una importància molt gran en la resposta del cos a l’exercici | Stockvault

El cicle circadià és important per a moltes funcions del cos

De fet, hi ha altres estudis recents que apunten que l’hora en què es fa exercici és important en molts teixits, com els músculs o el fetge, que també afecta la manera com el cos respon a la insulina. Tot plegat podria tenir a veure amb el cicle circadià, el ‘rellotge biològic’ del nostre cos que coordina el metabolisme amb els canvis en la llum, els àpats i el moviment, afectant les hormones, la temperatura corporal i fins i tot la sensibilitat al sons.

El greix, doncs, funciona seguint aquest mateix cicle, i sembla que al matí les cèl·lules adiposes estan programades per cremar més greix. Això és, probablement, el nostre cos obté l’energia per fer exercici dels aliments que hem ingerit durant les darreres hores i que, si no n’hi ha, generalment fa servir els àcids grassos dels teixits adiposos.

Un home fent exercici | Pxfuel
Un home fent exercici | Pxfuel

A partir d’aquí, els investigadors van pensar que potser, si no donaven res per menjar als ratolins abans de l’exercici, cremarien encara més greix. Els exercicis van demostrar que efectivament era així però que, en general al matí el cicle circadià és qui controla d’on s’obté l’energia, independentment de si hem esmorzat o no.

Fer exercici sempre és una bona idea

En qualsevol cas, els investigadors recomanen estar actiu i fer exercici físic en el moment del dia que es pugui. Sigui més o sigui menys, és una gran manera d’eliminar l’excés de greix i reduir el risc de malalties cardiovasculars i diabetis tipus 2, a més de molts altres beneficis per a la salut del cos i la ment. Si es fa al matí, però, és possible que ajudi a cremar més greix.

Més notícies
Exercicis bàsics corporals
L’exercici augmenta la producció de cannabinoides naturals del cos
Redueix inflamacions, el dolor i pot ajudar a tractar l'artritis, el càncer i fins i tot malalties del cor
Un medicament aconsegueix reproduir els efectes de l'exercici als músculs i els ossos, una gran ajuda pels qui no en poden fer | Pixnio
Un fàrmac reprodueix els efectes de l’exercici als músculs i els ossos
Podria ser molt útil per a les persones que tenen problemes de mobilitat
Sempre és un bon moment per començar a dur un estil de vida més saludable, fins i tot durant les vacances | Stockvault
Consells per començar a posar-se en forma durant o després de les vacances
El sedentarisme es pot combatre amb algunes pràctiques força senzilles
Una dosi alta d'un aminoàcid aconsegueix reduir a la meitat la gana dels ratolins durant 12 hores | freeimageslive.co.uk
Una píndola dóna alguns dels beneficis de l’exercici sense haver-ne de fer
Un estudi troba una molècula que redueix el consum de menjar i l'obesitat en ratolins

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa