Un equip d’investigadors ha anunciat, mitjançant un article a la revista ‘Nature’, que ha creat una píndola que dóna alguns dels beneficis de l’exercici físic sense haver-ne de fer. Concretament, han identificat una molècula a la sang, que es produeix durant l’exercici, i que en experiments en ratolins ha reduït tant el consum de menjar com l’obesitat. Un descobriment que millora el coneixement sobre els processos fisiològics que relacionen l’activitat física i la gana.
Una descobriment que pot ser molt útil
Que fer exercici ajuda a la pèrdua de pes és ben conegut, i també que regula la gana i millora el perfil metabòlic, especialment en persones que pateixen sobrepès i obesitat. Si entenem quin és el mecanisme que activa aquests beneficis, es podria ajudar moltíssima gent a millorar la seva salut i prevenir algunes malalties greus. Aquest darrer descobriment, doncs, podria ajudar especialment a persones que, per raons com ara l’edat, són massa fràgils com per fer exercici físic.

Un aminoàcid que redueix la gana
Els investigadors van analitzar a fons el plasma sanguini dels ratolins per veure quins canvis hi havia després de córrer intensament durant una estona. La molècula que es va induïr de manera més significativa és un aminoàcid modificat anomenat Lac-Phe, sintetitzat a través del lactat, el residu de l’exercici que fa que sentim cremor als músculs, i la fenolalanina, un aminoàcid que és una part essencial de les proteïnes.
En ratolins amb obesitat, una dosi alta de Lac-Phe va reduir la seva ingesta de menjar en un 50% durant un període de 12 hores sense afectar ni el seu moviment ni la seva despesa d’energia. En donar-la als ratolins durant 10 dies, es va comprovar que els ratolins menjaven menys, perdien mes i millorava la seva tolerància a la glucosa. A més, els investigadors també han identificat un enzim, anomenat CNDP2, que està involucrat en la producció de Lac-Phe i que, en el cas dels ratolins que no el tenen, no perdien tant de pes com els que sí.

Molt per investigar
Aquest procés, amb l’augment del Lac-Phe al plasma després de fer exercici, no només s’ha observat en ratolins sinó també en cavalls de curses i en humans, especialment en el cas d’exercicis d’esprint. Així doncs, sembla que aquest aminoàcid és un sistema antic i que s’ha conservat, que té per objectiu regular la ingesta de menjar i que està relacionat amb l’exercici físic. Ara, els investigadors volen veure quins efectes concrets té el Lac-Phe, especialment al cervell, per mirar de trobar usos terapèutics a aquest descobriment.