MonPlaneta
Un estudi amb lideratge català confirma el 3r cas de curació del VIH al món

Un estudi del consorci IciStem, que coordina l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ha confirmat mitjançant un article publicat a ‘Nature Medicine’ el tercer cas al món d’una persona a qui s’ha aconseguit curar la infecció per VIH. Segon un comunicat emès aquest dilluns, aquesta recerca amb lideratge català ha presentat els resultats del seguiment practicat a un home a qui es va retirar el tractament després d’un trasplantament de cèl·lules mare per tractar la leucèmia mieloide que patia.

Quatre anys sense tractament

Quatre anys després de la intervenció, i sense prendre la medicació que li havia estat receptada des que va ser diagnosticat l’any 2008, el virus continua sense haver reaparegut al seu organisme. En aquest estudi, els científics han demostrat que no hi ha cap rastre de partícules virals ni de resposta del sistema immunològic contra el VIH malgrat tot el temps que fa que va abandonar el tractament, cosa que deixar clar que ens trobem davant d’un nou cas de curació.

La investigadora d'IrsiCaixa Maria Salgado, coautora de l'estudi | Europa Press
La investigadora d’IrsiCaixa Maria Salgado, coautora de l’estudi | Europa Press

Un trasplantament a causa d’una leucèmia

En aquest cas, el pacient va ser diagnosticat i, gràcies als antiretrovirals, va assolir una càrrega viral indetectable a la sang. L’any 2012, però, se li va diagnosticar una leucèmia mieloide i, per tal de mirar de curar-lo, se li va practicar un trasplantament de cèl·lules mare. Després de dues recaigudes de la malaltia i diverses complicacions més, el seu estat es va estabilitzar al cap de cinc anys, moment en què els investigadors van decir retirar-li la medicació contra el VIH i fer-li un seguiment.

Els casos de curació van en augment

Actualment, l’home, conegut com ‘el pacient de Düsseldorf’ per la ciutat d’Alemanya del mateix nom, té 53 anys i es troba en bon estat de salut, cosa que el convertiria en el tercer cas de curació després de dos pacients a Berlín i Londres per bé que, el passat mes de juliol, se’n va presentar un quart després d’haver confirmat que el virus no havia aparegut 17 mesos després d’una intervenció semblant.

En el cas del pacient de Düsseldorf, però, el seguiment ha estat de 44 mesos sense que s’hagi trobat cap indici de la reaparició del virus.

Més notícies
Prova del VIH a una farmàcia | Consalud.es
Una dona aconsegueix curar-se tota sola de la infecció pel VIH
El cas, que ha tingut lloc a Argentina, és el segon documentat al món on el sistema immunològic aconsegueix desfer-se del virus sense cap ajuda
Un estudi apunta que, amb només dues injeccions cada any, els infectats per VIH podrien tenir el virus sota control
Un tractament d’anticossos pot controlar el VIH amb dues dosis l’any
L'assaig clínic ha donat resultats molt prometedors i podrien substituir els antiretrovirals en alguns casos
Cadena d'ADN
L’edició genètica obre una nova porta per curar la SIDA i altres malalties de la sang
Uns científics xinesos han aconseguit modificar l'ADN de la medul·la d'un donant i aconseguir resistència parcial al VIH a un pacient
Una nova tècnica ajudarà a trobar medicines que mantinguin el VIH en estat latent
Els tractaments actuals impedeixen que les cèl·lules sanes s'infectin, però la presència d'aquesta reserva en latència fa que els pacients hagin de medicar-se tota la vida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa