MonPlaneta
Un tractament d’anticossos pot controlar el VIH amb dues dosis l’any
  • CA

Gràcies a un tractament amb dos anticossos, un equip d’investigadors nord-americans ha aconeguit controlar la infecció per VIH durant mesos amb molt poques injeccions, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature’. L’assaig, coordinat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID), ha comptat amb la participació de 19 persones i els seus resultats indiquen que es podria arribar a controlar el virus amb només dues dosis a l’any.

Els fàrmacs actuals són eficaços però problemàtics

Els tractaments actuals tenen una gran eficàcia a l’hora de controlar la infecció però, tot i els grans avenços de les darreres dècades, suposen haver de prendre medicaments antiretrovirals cada dia. A més, el fet que alguns pacients no els prenguin de la manera correcta pot facilitar el desenvolupament de resistència per part del virus i tenen alguns efectes secundaris, com una redistribució del greix corporal, que canvia l’aparença dels pacients, o la pèrdua de densitat òssia, que augmenta el risc de patir fractures.

Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l'organisme | Wikimedia Commons
Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l’organisme | Wikimedia Commons

L’alternativa dels anticossos

És per això que els investigadors continuen treballant en alternatives als antiretrovirals diaris, amb diverses opcions, com injeccions que tinguin efecte a llarg termini; o amb anticossos que neutralitzin el virus, cosa que solucionaria el problema dels efectes secundaris. No obstant això, els primers assaigs amb un anticòs van provocar que el VIH mutés ràpidament i es tornés resistent al tractament, acabant amb la seva efectivitat.

En aquest nou assaig, dut a terme amb dos anticossos i que va començar abans de l’inici de la pandèmia de Covid-19, s’ha demostrat que 8 injeccions durant 24 setmanes eliminen completament el virus de la sang durant 19 setmanes més, amb alguns efectes secundaris com ara febre però considerats poc greus tant pels investigadors com pels mateixos participants a l’estudi.

El VIH fixat sobre un limfòcit
El VIH fixat sobre un limfòcit

Un camí prometedor però amb alguns obstacles

Dels 19 participants, però, en cinc el tractament no va funcionar. Els investigadors expliquen que eren persones que, d’entrada, tenien virus resistents a un dels dos anticossos i que, per tant, van desenvolupar ràpidament resistència a l’altra. És per això que conèixer les característiques del virus que infecta cada persona hauria de ser una condició per avaluar-ne l’idoneïtat i reduir riscos.

Des que es va posar en marxa aquest estudi, s’han desenvolupat altres tractaments semblants contra el VIH, alguns dels quals fan servir tres anticossos en comptes de dos i que podrien ser més eficaços i protegir de la propagació de la infecció durant més temps. Com sempre, però, per tal que siguin aprovats pel seu ús pel públic general haurien de donar resultats clars en assaigs clínics amb un número més gran de participants.

Més notícies
La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les 'tisores moleculars' i permet modificar l'ADN d'una manera mai vista fins ara | NIH
L’edició genètica fa una passa importantíssima per eliminar el VIH del cos
Els investigadors han identificat 86 gens que podrien participar en la replicació del virus i que poden ser desactivats
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Descobreixen la importància del magnesi pel sistema immunològic
És essencial pel funcionament dels limfòcits T. Aquesta troballa podria ser molt important pels pacients de càncer
Uns medicaments aprovats pel VIH poden combatre tumors cerebrals
Funcionen amb la forma més comuna de la malaltia, per a la qual hi ha molt pocs tractaments possibles
El VIH fixat sobre un limfòcit | Wikimedia Commons
Un gen de micos i ratolins pot ajudar a eliminar el VIH i l’Ebola
Les teràpies desenvolupades a partir d'aquest descobriment podrien ajudar milions de persones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa