MonPlaneta
Una dona aconsegueix curar-se tota sola de la infecció pel VIH
  • CA

A l’Argentina, sembla que una dona ha aconseguit desfer-se tota sola del VIH sense rebre cap tractament addicional, en el segon cas d’aquest tipus que es coneix al món. Segons han publicat els seus metges a la revista ‘Archives of Internal Medicine’, el virus ha desaparegut completament del seu cos, sent impossible de detectar en el més de 1.000 milions de cèl·lules de la pacient que han analitzat. L’opinió dels professionals que seguien el seu cas és que, simplement, el seu sistema immunitari ha eliminat el VIH pel seu compte.

Aquest cas apunta, una vegada més, a la possibilitat que algunes persones tenen, per genètica, una mena d’immunitat natural al virus. Hi ha casos en què ni tan sols s’arriba a diagnosticar la infecció perqué les defenses l’eliminen ràpidament. En el cas d’aquesta pacient, però, que ha estat batejada com a “Esperanza” perquè vol mantenir-se en l’anonimat, el VIH va ser detectat al seu organisme però, d’alguna manera, aquest ha aconseguit eliminar-lo. Esbrinar com ha pogut passar això podria obrir una altra via d’investigació contra aquest virus que , a dia d’avui, només es pot combatre amb un tractament vitalici amb medicaments antiretrovirals, que poden deixar la infecció “dorment” mentre es continuï.

Píndoles de la PrEP, un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH | NIAID
Píndoles de la PrEP, un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH | NIAID

El fet és que, durant els darrers anys, hi ha hagut un grapat de casos en què s’ha pogut eliminar completament el VIH. El més famós probablement és el d’Adam Castillejo, a Londres, que després de rebre un trasplantament de medul·la per la leucèmia que patia va eliminar tot sol el VIH del seu cos. Per pura casualitat, el donant va resultar ser una persona amb resistència natural al virus i va generar defenses que van destruir-lo al cos del receptor. Hi continua havent el dubte, però, de si el virus ha estat eliminat del tot i si, en algun moment, podria acabar tornant. Un tractament experimental va mirar d’aconseguir el mateix efecte mitjançant edició genètica i, per bé que va tenir èxit, els seus efectes secundaris no desitjats eren decididament perillosos.

En el cas de l'”Esperanza”, però, els seus metges afirmen que fa més de vuit anys que no han trobat ni rastre del VIH al seu cos, convertint-la en la segona pacient, després de la nord-americana Loreen Willenberg, a qui el seu mateix sistema immunològic ha lliurat del virus sense cap ajuda externa. Que les mateixes defenses del cos combatin el VIH és, de fet, un dels principals objectius de la investigació mèdica, ja sigui mitjançant vacunes, com la que investiga des de fa temps IrsiCaixa, o bé potenciant el sistema immunològic d’altres maneres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa