MonPlaneta
Estar enganxat al ‘true crime’ afecta la salut mental

El ‘true crime’ és un dels gèneres preferits dels espectadors. Segons un estudi fet en 35 mercats de tot el món, ja ha pujat fins a la segona posició i, a dia d’avui, només és superat per la comèdia. Enganxar-s’hi, però, no és un fet inofensiu, sinó que pot tenir efectes en la salut mental i cal estar a l’aguait per si apareixen possibles senyals d’alerta, com ara tenir por a casa o bé visualitzar escenes violentes.

Aquest gènere, el de la ficció basada en crims reals, va aparèixer fa més de 70 anys i ha esdevingut “un dels grans gèneres de la indústria de l’entreteniment”, explica Elena Neira, professora col·laboradora de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Les morts, els assassinat, les violacions… són alguns dels fets que mostren aquests continguts, que tenen un gran èxit.

La morbositat, la clau de l’èxit

Per què ens atreu, tot això? Segons Mireia Cabero, professora col·laboradora de Psicologia i Ciències de l’Educació a la UOC, a les persones ens inquieta tot allò “desconegut i amenaçador”, i hi ha persones que troben “una falsa sensació de control i seguretat” mitjançant l’exposició a informació detallada de tot allò “aterrador i estrany”. A més, també hi ha la necessitat de reafirmació, de voler un final feliç que ens demostri que el món, al final, és just, diu Marc Balcells, professor de Criminologia de la UOC.

“Basat en fets reals”, diu Neira, per a moltes persones serveix com a segell de qualitat. El que enganxa, si més no en part, és l’atractiu de la morbositat. En comptes d’haver de mantenir la suspensió de la incredulitat, com en la ficció, aquí parteixes d’un fet que va passar i, per tant, la història genera “estupor”. No obstant això, és clar, i com explica Balcells, ser un amant del macabre no indica tendències criminals, no hi ha “una relació directa”.

escoltar escoltant musica auriculars
Les dones de més de 30 anys són les principals consumidores de ‘true crime’ a l’Estat | Pxhere

Les dones, les principals consumidores

A l’estat espanyol, les dones destaquen significativament com a seguidores d’aquest gènere, especialment les de les generacions X i millennials, és a dir, més grans de 30 anys. A la categoria de pòdcasts de ‘true crime’, les dones arriben a ser un 80% del públic. “Ens sentim més fàcilment identificades amb els crims”, afirma Cabero. “La violència de gènere ens ha fet sentir més vulnerables i susceptibles de ser agredides”, apunta, i això fa que “per identificació” se sentin “més cridades a estar alerta”.

Un informe, però, afirma que aquest fenomen va més enllà de la identificació i que l’afició femenina al ‘true crime’ amaga una forma d’aprenentatge. Les dones podrien estar veient aquests documentals per descobrir tècniques de supervivència per evitar convertir-se en víctimes o saber defensar-se d’agressions semblants. “Les dones fan servir aquest contingut a manera d’aprenentatge i també a causa de l’empatia i identificació amb la víctima. Aquesta informació ens fa més coneixedores de realitats possibles i genera un fals efecte de seguretat”, afegeix Cabero.

Els efectes del ‘true crime’ en la salut mental

Tot plegat no és inofensiu, però. En un article, la psicòloga Chivonna Childs alerta que el consum excessiu de ‘true crime’ pot afectar la salut mental. Sentir terror constant, ansietat, estar sempre en estat d’alerta, tenir por a dins de casa o la percepció d’amenaces sense motiu, a més de visualitzar escenes de crims o sortir menys, són “senyals d’alarma” davant d’un possible problema, apunta Cabero.

Si observem “canvis a la nostra emocionalitat o a les nostres decisions i accions”, és un signe que ens està afectant. A més, el ‘true crime’ també té un efecte tafaner. Els temes són horrible però no podem deixar de veure’ls ni de voler saber-ne més. “Els crims i el que és amenaçador ens fan sentir petits, ens desperten la necessitat de control i la curiositat, que poden ser més motivadors que l’impacte emocional de quan ens estem sotmetent a aquesta informació”, conclou Cabero.

Més notícies
L'exercici és millor per a molts trastorns mentals que els medicaments o la teràpia, segons un estudi | Stockvault

L’exercici és millor per a la salut mental que la teràpia i els fàrmacs

Un gran estudi mostra com té beneficis enormes per a la depressió i l'ansietat
:  - Mobile
| Wikimedia Commons

Els models actuals sobre salut mental no deixen clar què és “un problema”

Les teories sobre com avaluar, diagnosticar, investigar i tractar les malalties mentals, són tan diferents que poden afectar moltíssim l'ajuda rebuda
:  - Mobile
L'intel·ligència artificial pot ser una eina valuosíssima en el camp de la salut mental | Maxpixel

Un nou algoritme pot predir quan algú tindrà una crisi de salut mental

Un estudi pioner ha desenvolupat un programa que anticipa més de la meitat de crisis amb 28 dies d'antelació
:  - Mobile
Un xatbot disponible a Telegram ha permès recollir dades molt importants sobre la salut mental que poden marcar les polítiques del futur | Pxhere

Primer xatbot de ciència ciutadana per a investigació en salut mental

Permet recollir dades per a la recerca i s'ha creat a partir de vivències de pacients i famílies
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa