MonPlaneta
Un nou algoritme pot predir quan algú tindrà una crisi de salut mental
  • CA

Un estudi amb participació catalana ha aconseguit desenvolupar un nou algoritme capaç de predir quan algú tindrà una crisi de salut mental. El proveïdor de solucions digitals de salut mental Koa Health i la Birmingham and Solihull Mental NHS Foundation Trust, del Regne Unit, van anunciar aquest dimarts la seva creació, fruit d’un estudi pioner que, publicat a la revista ‘Nature Medicine’, ha resultat en un programa que anticipa més de la meitat de crisis d’aquest tipus amb 28 dies d’antelació.

Supervisar i ajudar els pacients a temps

Els resultats del treball, que ha comptat amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), apunten que la tecnologia pot permetre una intervenció primerenca i millorar el benestar dels pacients. El model d’aprenentatge automàtic desenvolupat per Koa Health fa servir històries clíniques electròniques anònimes per supervisar els pacients de manera contínua, buscant quin és el risc de crisi.

Segons s’ha pogut comprovar, el model prediu correctament gran part de les crisis sense que hi hagi gaires falsos positius. Un estudi posterior, de sis mesos de durada, va avaluar l’ús de l’algoritme a la pràctica clínica, demostrant-ne la vàlua en un 64% dels casos, tant pel que fa a la seva gestió com a la mitigació del risc de crisi.

Un algoritme entrenat amb més de 17.000 casos

L’estudiant de doctorat Roger Garriga, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, és el primer autor de la investigació, que explica com s’han analitzat les històries clíniques de més de 17.000 pacients de salut mental per desenvolupar el model. L’algoritme, afirma, va ser dissenyat per proporcionar “una puntuació de risc actualitzada setmanalment” per a tots els pacients que tenen un historial de recaigudes. Així, es pot donar suport a les decisions clíniques amb “una finestra de temps suficient” per aplicar mesures preventives.

Aquest diagrama descriu el funcionament del programa i com prediu les crisis de salut mental | UPF
Aquest diagrama descriu el funcionament del programa i com prediu les crisis de salut mental | UPF

Una eina que pot beneficiar milions de persones

El director general de Koa Health, Oliver Harrison, afirma que, quan era psiquiatre al sistema sanitari públic britànic, veia “massa persones” que arribaven als seus serveis a través d’urgències, quan estaven “molt malaltes” i havien tingut problemes de relació, finances, ocupació i habitatge. Tornar a recompondre-les, doncs, “gairebé sempre” resultava car, llarg i dolorós. El director d’R+D de l’empresa, Aleksandar Matic, afegeix que la prevenció es considera “el Sant Graal” en salut mental, i que l’ús del es IA pot permetre “intervencions oportunes i proactives”.

Per a Garriga, la recerca mostra “com la col·laboració entre els científics de dades i els professionals de la salut” pot tenir un gran impacte en la vida dels pacients.

Els resultats d’aquest estudi, a més, s’han donat a conèixer durant el Mes de Conscienciació sobre la Salut Mental o la Setmana de la Conscienciació sobre la Salut Mental del Regne Unit. A dia d’avui, gairebé 1.000 milions de pesones al món conviuen amb un trastorn mental. Amb una emergència mundial en aquesta matèria que ha estat empitjorada per la pandèmia de Covid-19, els sistemes de salut s’enfronten a una demanda creixent i busquen solucions preventives. Aquest model, un cop sigui validat en altres sistemes sanitaris i estudis de més escala, podria rebre l’aprovació i ser una gran ajuda en aquest sentit.

Més notícies
Mentre dormim es duen a terme una sèrie de processos cerebals molt importants pel nostre benestar | Pxhere
Descobreixen com dormir ens ajuda a processar les emocions
El procés consolida les positives i elimina les negatives, una dada que pot resultar en el desenvolupament de noves teràpies
La fibromiàlgia afecta fonamentalment dones i sovint va acompanyada de símptomes depressius | Pixnio
Una teràpia psicològica, eficaç en dones amb fibromiàlgia i depressió
Va reduir els símptomes de depressió en el 60% de participants d'un estudi de la UB i la UOC
L'alimentació pot tenir una relació directa amb l'estat d'ànim depressiu, segons un nou estudi | Piqsels
Un estudi català confirma la relació entre la dieta i la depressió
Uns nivells massa alts de prolina a l'alimentació afecta l'estat anímic, obrint la porta a noves teràpies
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals
Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por
La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa