MonPlaneta
L’educació podria no ajudar a evitar el deteriorament cognitiu

L’educació, al contrari del que afirma una de les concepcions més arrelades en aquest camp, podria no ajudar a evitar el risc de deteriorament cognitiu. Això, si més no, és el que afirma un estudi sorprenent publicat a ‘SAGE Journals’ que, a més, ha estat inclòs en una metaanàlisi d’estudis relacionats que conclou que l’efecte mitjà de l’educació en el declivi cognitiu és zero.

Un problema cada cop més estès

Les demències són un dels problemes de salut més estesos del món i dels que causen més morts, i s’espera que la seva prevalença no faci més que augmentar. Aquestes malalties comencen amb el deteriorament cognitiu, de manera que trobar-ne les causes i com evitar-les és un objectiu mèdic tan important com urgent.

Tenir un nivell baix d’educació s’havia associat a un major risc de demència. Segons es pensa, l’educació s’associa a un envelliment més lent d’algunes capacitats cognitives com el raonament i les habilitats verbals. Fins ara, si més no, es pensava que permetia que hi hagués una mena de ‘reserva cognitiva’ que protegia del deteriorament.

L'Alzheimer afecta molt més les dones que els homes per una combinació de diversos factors que també podrien servir per prevenir-lo
L’educació no té un efecte directe que ens protegeixi de les demències

Els darrers estudis mostren que l’educació no té cap efecte directe

No obstant això, la metaanàlisi mostra que els resultats dels estudis no són coherents entre ells i que, malgrat que els resultats són enormement diferents entre estudis, sense que se sàpiga per què, l’efecte mitjà és zero. Això podria deure’s, per exemple, a com es dissenyen i duen a terme els estudis. El deteriorament cognitiu pot trigar anys a notar-se i, per tenir una ràtio de declivi clara, caldria un estudi al llarg de dècades, cosa que és molt poc habitual.

L’estudi esmentat al principi d’aquest article és un d’ells, i hi van participar uns 2.000 adults japonesos d’entre 40 i 79 anys que van ser monitoritzats durant un quart de segle. Els resultats, com els de la metaanàlisi, apunten que l’educació no té cap influència en la velocitat de deteriorament cognitiu. I no obstant això, sembla que les persones més educades tenen menys risc de demència, cosa que els investigadors miren d’explicar en base a dos mecanismes.

Els temps i la precisió de les reaccions del cervell van empitjorant amb l'edat | iStock
Els temps i la precisió de les reaccions del cervell van empitjorant amb l’edat | iStock

Una ajuda indirecta per alentir l’aparició de demències

En primer lloc, si bé l’educació no té efecte en el deteriorament cognitiu, augmenta les habilitats cognitives base abans que comenci el declivi. Així doncs, aquestes persones podrien trigar més a perdre prou les seves capacitats com perquè se’ls diagnostiqui una demència. Això, de fet, podria explicar per què les persones amb un nivell educatiu més baix són diagnosticades més habitualment.

A més, però, hi ha factors relacionats amb la demència, com l’obesitat, l’exposició a la contaminació ambiental i les ferides de crani, que sí que estan relacionats amb l’educació. De mitjana, les persones amb una millor educació són més riques i poden viure a zones menys contaminades i tenen el coneixement i la capacitat d’alimentar-se millor. A més, també tenen menys feines manuals, cosa que redueix el risc d’accidents.

Així doncs, l’educació podria estar contribuint a la prevenció de la demència de manera indirecta, donant alguns avantatges que redueixen els factors de risc de patir-ne i, a més, ajuden a partir d’un punt més elevat en el moment en què comença el deteriorament.

Més notícies
Dormir les hores justes i sense interrupcions és importantíssim per la nostra salut mental i el nostre benestar | Pxhere
Esbrinen quant cal dormir a partir dels 40 per mantenir sa el cervell
Dormir més o menys hores de les recomanades s'associa amb problemes cognitius i de salut mental, segons un estudi
Test
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Corregir els problemes de visió podria endarrerir el desenvolupament de demències i el deteriorament cognitiu | Pxhere
Els problemes de visió augmenten el risc de demència durant la vellesa
Un estudi revela que posar-se ulleres o operar-se de cataractes pot prevenir problemes cognitius

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa