MonPlaneta
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
  • CA

Els oblits ocasionals són un fenomen molt comú a mesura que ens fem grans. El problema, però, és que pot ser difícil discernir quins són normals de quins són els primers indicis d’una malaltia neurodegenerativa. És per això que un equip d’investigadors de la Universitat Estatal d’Ohio, als Estats Units, han elaborat un autotest que pot identificar aquests senyals primerencs de demència.

Els resultats, presentats a ‘Alzheimer’s Research & Therapy’, poden ajudar a donar tractaments més efectius als malalts. El diagnòstic precoç és d’una gran importància en aquests casos, especialment en uns moments com els actuals, on apareixen nous tractaments o possibles tractaments. Al cap i a la fi, en aquests casos, el temps és or.

El test, és clar, no pot diagosticar, per exemple, si algú pateix o patirà Alzheimer. El que sí que fa és donar als metges una idea del funcionament cognitiu dels pacients. Fent-lo periòdicament, a més, se’n pot fer un seguiment molt acurat. Abans de presentar-lo, el test ha estat provat durant 8 anys en 665 pacients, per veure si podia identificar el deteriorament cognitiu en un estadi primerenc i molt abans que els tests que s’han fet servir fins ara.

Piqsels
Piqsels

De tots els pacients que mostraven un deteriorament cognitiu lleu, 70 van desenvolupar demències: un 70% d’ells Alzheimer, un 9% demències vasculars i un 7% demència amb cossos de Lewy, les tres causes de demència més comunes al món. Tot això en un test que es pot fer en 10-15 minuts i de què hi ha quatre models diferents per eliminar la possibilitat que els pacients “aprenguin” a respondre’s correctament.

La prova avalua l’orientació, el llenguatge, el càlcul, la memòria, l’abstracció, les funcions executives i les capacitats de construcció, cosa que la fa molt més completa que les emprades fins ara. Si es fes aquest test cada cop que algú detecta un canvi en el funcionament del cervell o en la personalitat, un descens d’entre dos i tres punts en un any podria ser un senyal d’alarma i un metge podria fer servir els resultats per identificar quina és la causa.

Els creadors d’aquest test n’han posat a disposició una versió online (en anglès) per tal d’ajudar els metges a diagnosticar millor i més ràpidament els seus pacients. Gràcies a aquesta eina, es podran prendre mesures més aviat per evitar un dels problemes més importants de les societats occidentals, molt envellides i on les demències són corrents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa