MonPlaneta
Els problemes de visió augmenten el risc de demència durant la vellesa
  • CA

Les persones grans amb problemes de vista sense tractar poden tenir més risc de patir demència del normal, segons una revisió i metaanàlisi de 16 estudis que ha estat duta a terme per investigadors de la Universitat de Beijing (Xina) i publicada a la revista ‘Aging and Mental Health’. Els resultats, que han estat obtinguts gràcies a les dades de més de 76.000 persones, apunten que cal continuar fent recerca per veure l’impacte de corregir aquests problemes de visió –posant-se ulleres, operant-se de cataractes…– en la prevenció de demències i altres problemes cognitius.

Els problemes de visió i el deteriorament cognitiu podrien tenir algun tipus de relació | Neil Moralee / Flickr
Els problemes de visió i el deteriorament cognitiu podrien tenir algun tipus de relació | Neil Moralee / Flickr

Un problema de primer ordre

Les demències són un dels problemes de salut més importants als països rics i, a més, tenen un impacte més enllà dels mateixos pacients, afectant les persones més properes a ells i també als sistemes sanitaris públics. Trobar maneres de prevenir o endarrerir l’aparició de les demències podria ajudar molt a reduir aquests danys, i identificar factors de risc de patir-ne és un pas clau.

Aquest estudi és un dels primers que avalua l’associació entre els problemes de visió i els cognitius en adults d’edat avançada fent servir un examen ampli de tots els estudis basats en la població general que hi ha disponibles, si més no, en llengua anglesa. Les seves conclusions se sumen als indicis obtinguts fins ara que la pèrdua de vista és un factor de risc en el desenvolupament de demència i, tot i que les raons es desconeixen, apunta clarament que la diagnosi i el tractament d’aquests problemes oculars pot ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones i, també, a frenar o aturar la pèrdua de memòria.

Piqsels
Mantenir la vista sana pot ajudar a mantenir la ment sana | Piqsels

Una nova via d’investigació

Els investigadors van examinar les dades de 16 estudis amb 76.373 participants que van ser publicats abans de l’abril de 2020 i van estudiar quines relacions es podien establir entre els problemes de visió i el desenvolupament de demències o problemes cognitius. Els resultats són sorprenents: les persones amb problemes de vista tenien més risc de patir aquest tipus de problemes, concretament un 137% més de probabilitats que els qui s’hi veien bé.

Els autors posen de relleu que el seu estudi és una prova més de la importància de les revisions oculars regulars en persones grans, permetent identificar i tractar ràpidament qualsevol problema de visió. A més, també recomanen dirigir la investigació futura a examinar l’efectivitat d’aquests tractaments en el desenvolupament de dèficis cognitius i demències.

Més notícies
Test
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
Una família de tsimanes | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
Uns indígenes de l’Amazones tenen una proporció baixíssima de demències
Aproximadament un 1% dels tsimane i els moseten ancians en tenen molts menys que la mitjana mundial
Els vegetals redueixen el risc de deteriorament cognitiu en persones grans
El cacau, el cafè, els bolets, les pomes, el te verd o les taronges tenen efectes protectors
Un inhibidor d'un enzim ha demostrat un gran efecte protegint el cervell de ratolins de diversos tipus de danys
Un nou fàrmac podria combatre la depressió i la degeneració cognitiva
El medicament inhibeix un enzim i fa el cervell més resilient a l'estrès i fins i tot protegeix dels efectes dels ictus i els traumes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa