MonPlaneta
Dos sexes no són suficients, tampoc per a la ciència
  • CA

Tot i que sovint es vulgui dur al debat al terreny polític, l’assignació del sexe (ni tan sols del gènere) a l’hora del naixement no és tan clara com pot semblar, ni tan sols a nivell científic. Dos professors de medicina nord-americans, Carl Streed Jr. i Frances Grimstad, han escrit un article per a ‘The Conversation’ on expliquen, al seu parer, per què és incorrecte i quins problemes pot dur als “assignats”.

Durant molt de temps, el sexe dels nadons s’ha determinat basant-se en una inspecció ocular dels genitals. Per a Streed i Grimstad, però, “no és tan simple com fer un cop d’ull i marcar una casella o una altra”. “Hi ha proves aclaparadores que el sexe no és binari”, diuen, és a dir, que ‘mascle’ i ‘femella’ “no capturen del tot les complexes variacions biològiques, anatòmiques i cromosòmiques” de les persones.

Un nadó mamant | Banc de Llet
Un nadó mamant | Banc de Llet

Això, diuen, és el que ha fet que fins i tot l’Associació Mèdica Americana hagi recomanat “treure l’assignació sexual dels certificats de naixement”. Streed, com a professor de medicina de la Universitat de Boston amb una gran experiència en assumptes LGBTQIA+; i Grimstad, com a professora de ginecologia de la Universitat de Harvard que ha estudiat la salut de les persones trans i intersexuals, defensen aquesta mateixa posició.

Els dos experts recorden que “les variacions en anatomia genital” passen en entre un 0,1% i un 0,2% dels naixements anuals. Tot i que sembli poc, tenint en compte la natalitat mundial podríem estar parlant de fins a 28 milions de persones cada any, moltes de les quals moriran abans d’arribar a l’edat adulta, per començar, a causa de la mortalitat infantil. L’anatomia, a més, no ho és tot, ja que l’examen ocular pot resultar amb “persones nascudes amb vagina i testicles i també aquelles nascudes sense gònades”. Pel que fa als nivells d’hormones, hi ha “persones amb vagina que profueixen nivells significatius de testosterona”, cosa que també les invalida com a argument ‘definitiu’.

Cadena d'ADN
Cadena d’ADN

I els gens, doncs? Streed i Grimstad afirmen que tampoc: tot i que el més habitual és que els cromosomes sexuals siguin XX o XY, hi ha casos com la síndrome de Turner (un sol cromosoma X), o la de Kleinfelter (XXY). Així doncs, conclouen, les categories binàries són “incompletes i imprecises” i defensen l’existència d’un “espectre” afirmant que, segons les estadístiques, fins a un 1,7% de la població, en aquest cas nord-americana, “té una anatomia i fisiologia que presenta trets intersexuals”.

La ‘binarització’ d’aquestes persones les pot dur a rebre “tractament mèdic que els faci mal, tant físicament com psicològica”. Això inclou cirurgia per canviar els seus cossos cap a un dels dos costats de l’espectre, com ara les reduccions de clítoris, que poden dur a dolor i dificultats en el sexe durant l’adultesa. També ho pot haver, és clar, problemes polítics, com a l’hora de casar-se; o a l’hora de participar a competicions esportives, on es fan servir els nivells d’hormones per determinar qui pot competir en categoria femenina. Tot plegat abans d’arribar a la identitat de gènere que és, sovint, on els problemes esdevenen polítics i pot començar la “discriminació, l’assetjament o la violència”.

Els dos professors, però, afirmen que les coses estan començant a canviar, “tot i que amb restriccions” i que, si més no als Estats Units, “la medicina també està canviant”. “Alguns centres pediàtrics han deixat de fer cirurgies a nounats amb diferències en el desenvolupament sexual”. Tot i això, diuen, la societat està anant molt més lenta.

“Com a metges, intentem ser precisos. Les proves mostren que fer servir ‘mascle’ i ‘femella’ com a úniques opcions als certificats de naixement no és coherent amb la realitat científica”, conclouen.

Més notícies
La investigadora Clara Lehenaff
Clara Lehenaff: “Com podem tractar dones trans si no en tenim ni idea?”
La investigadora encapçala un projecte per estudiar el microbioma vaginal de les dones trans, un camp pràcticament desconegut
Ratolí en un laboratori | UB
Un estudi en rates mascle embarassades a la Xina encén un gran debat bioètic
L'experiment consisteix a cosir mascles i femelles i veure si poden tenir fills sans
Una investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN
La investigació mèdica continua tenint massa poc en compte el sexe
Un article a 'Scientific American' recorda com la majoria de subjectes d'experiments són mascles i això dóna un coneixement esbiaixat
Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe
Investigadors de l'INc-UAB defensen que és un factor a tenir en compte a l'hora de dissenyar tractaments farmacològics
O. swinhoana | Wikimedia Commons
Descobreixen una granota amb sis cromosomes sexuals
O. swinhoana és l'únic vertebrat que té els gens que determinen el sexe en mamífers, ocells i peixos tal i com els va heretar d'un avantpassat comú

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa