Un equip d’investigadors ha anunciat el descobriment de nous antioxidants presents a la vedella, el pollastre i el porc. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Antioxidants’, han creat un nou mètode de detecció molt sensible que els ha permès trobar aquests compostos químics, anomenats 2-oxo-IDPs, que presenten una activitat molt alta.
Uns compostos que redueixen el cansament i prevenen la demència
Els dipèptids d’imidazole, o IDPs, són molt abundants tant a la carn com al peix i són substàncies que es produeixen al cos de diversos animals, inclosos els humans. Els estudis que se n’han fet fins ara apuntaven que són efectius a l’hora reduir el cansament i també de prevenir l’aparició de demències, però fins ara no s’ha pogut determinar quin és el mecanisme fisiològic mitjançant el qual ho aconsegueixen.

Un nou mètode per detectar-los
En aquest estudi, els investigadors han descobert per primer cop aquests 2-oxo-IDPs, que tenen un àtom d’oxigen més que els IDPs habituals, i a més han vist que tenen una activitat antioxidant especialment elevada: la 2-oxo-carnosina i la 2-oxo-balenina. Per al seu treball, els científics van establir un mètode per a la detecció selectiva i altament sensible de cinc tipus de 2-oxo-DIPs fent servir l’espectrometria de masses. Així es pot dur a terme una detecció quantitativa d’aquests compostos en els organismes vius.
És d’aquesta manera com han aconseguit descobrir per primer cop que la vedella, el porc, el pollastre i altres carns contenen antioxidants que no s’havien observat fins ara, entre els quals no només hi ha IDPs sinó també aquests dos 2-oxo-IDPs.
Una tècnica que pot ajudar molts camps de la investigació
Aquest descobriment, per bé que pugui semblar complex, és important per la troballa en sí però encara més perquè el mètode emprat es pot fer servir en molts camps diferents de la recerca científica: la biologia, la medicina, l’agircultura i la farmàcia, de manera que, afirmen el seus desenvolupadors, pot ajudar a millorar la salut de la població i a prevenir l’aparició de malalties.