Un equip d’investigadors liderat per la Universitat de Bath, a Anglaterra, va anunciar fa pocs mesos que havia descobert un antioxidant que, afegir a les cremes de protecció solar, podria ajudar a fer-les més eficaces. En concret, en un article publicat a la revista ‘Antioxidants’ de MDPI, va explicar com aquest compost, una molècula que alenteix l’envelliment cel·lular, podria protegir més contra un tipus concret de radiació ultravioleta que els ingredients actuals.
Tres tipus de radiació
Tal com explica una de les autores de l’estudi, Charareh Pourzand, en un article a ‘The Conversation’, el sol emet tres tipus de radiació, UVC, UVB i UVA. Totes tres són perilloses, però la UVC i la UVB ho són més. Tot i que la capa d’ozó frena la majoria d’aquests raigs, i el 95% dels que arriben a la superfície són UVA, un 5% són UVB. La diferència en la perillositat és que, mentre la radiació UVB danya directament l’ADN de els cèl·lules de la pell, l’UVA genera radicals lliures, molècules que poden perjudicar el greix, les proteïnes i l’ADN de les cèl·lules de la pell i que.

Amb el temps, aquests danys poden incrementar el risc de patir càncer de pell, i això, recorda Pourzand, no depèn tant del tipus de pell: tot i que les blanques són més vulnerables als UVB, totes ho són igual als UVA. És per això que la crema solar, que conté bloquejadors físics o filtres químics, és recomanable per a tothom.
El paper dels antioxidants
Durant els darrers anys, a més d’aquests productes, també s’hi han afegit antioxidants, com les vitamines C i E, per neutralitzar els radicals lliures i protegir de la radiació UVA, actuant com una segona línia de defensa. No obstant això, els seus efectes són modestos perquè la radiació UVA no només genera radicals lliures sinó també el que s’anomena ferro lliure reactiu, que pot generar un tipus de radical lliure encara més perillós i que les vitamines C i E no poden aturar.
En aquest darrer estudi, s’ha comprovat que un tipus d’antioxidant concret, present a la fruita i l’escorça dels arbres, té un doble efecte protector contra els raigs UVA, neutralitzant els radicals lliures i també el ferro lliure reactiu. Així doncs, podria millorar molt la protecció de les cremes solars, però primer caldria aconseguir que continuïn actius més temps en aquests productes i, també, si ofereixen la mateixa protecció en proves en humans.