MonPlaneta
Un antioxidant natural podria augmentar l’eficàcia de les cremes solars
  • CA

Un equip d’investigadors liderat per la Universitat de Bath, a Anglaterra, va anunciar fa pocs mesos que havia descobert un antioxidant que, afegir a les cremes de protecció solar, podria ajudar a fer-les més eficaces. En concret, en un article publicat a la revista ‘Antioxidants’ de MDPI, va explicar com aquest compost, una molècula que alenteix l’envelliment cel·lular, podria protegir més contra un tipus concret de radiació ultravioleta que els ingredients actuals.

Tres tipus de radiació

Tal com explica una de les autores de l’estudi, Charareh Pourzand, en un article a ‘The Conversation’, el sol emet tres tipus de radiació, UVC, UVB i UVA. Totes tres són perilloses, però la UVC i la UVB ho són més. Tot i que la capa d’ozó frena la majoria d’aquests raigs, i el 95% dels que arriben a la superfície són UVA, un 5% són UVB. La diferència en la perillositat és que, mentre la radiació UVB danya directament l’ADN de els cèl·lules de la pell, l’UVA genera radicals lliures, molècules que poden perjudicar el greix, les proteïnes i l’ADN de les cèl·lules de la pell i que.

Els antioxidants s'afegeixen a les cremes de protecció solar per neutralitzar els radicals lliures
Els antioxidants s’afegeixen a les cremes de protecció solar per neutralitzar els radicals lliures

Amb el temps, aquests danys poden incrementar el risc de patir càncer de pell, i això, recorda Pourzand, no depèn tant del tipus de pell: tot i que les blanques són més vulnerables als UVB, totes ho són igual als UVA. És per això que la crema solar, que conté bloquejadors físics o filtres químics, és recomanable per a tothom.

El paper dels antioxidants

Durant els darrers anys, a més d’aquests productes, també s’hi han afegit antioxidants, com les vitamines C i E, per neutralitzar els radicals lliures i protegir de la radiació UVA, actuant com una segona línia de defensa. No obstant això, els seus efectes són modestos perquè la radiació UVA no només genera radicals lliures sinó també el que s’anomena ferro lliure reactiu, que pot generar un tipus de radical lliure encara més perillós i que les vitamines C i E no poden aturar.

En aquest darrer estudi, s’ha comprovat que un tipus d’antioxidant concret, present a la fruita i l’escorça dels arbres, té un doble efecte protector contra els raigs UVA, neutralitzant els radicals lliures i també el ferro lliure reactiu. Així doncs, podria millorar molt la protecció de les cremes solars, però primer caldria aconseguir que continuïn actius més temps en aquests productes i, també, si ofereixen la mateixa protecció en proves en humans.

Més notícies
Les Rock Islands de la República de Palau
Palau, primer país que prohibeix la crema solar per la seva toxicitat
La república del Pacífic es converteix en el primer estat del món a fer-ho. La mesura té com a objectiu protegir els ecosistemes marins d'alguns dels components d'aquestes locions
Coralls morts
Els cosmètics i la crema solar podrien estar enverinant els coralls
Un producte químic en concret, l'octocrilè, aprovat a la Unió Europea, els Estats Units i Austràlia, s'acumula com a àcids grassos que podrien ser tòxics per a aquests organismes
La proteïna beta amiloide s'acumula entre les neurones dels pacients d'Alzheimer | NIH
La proteïna que causa l’Alzheimer accelera la metàstasi del càncer de pell
Les cèl·lules canceroses la fan servir per proliferar al cervell, l'indret on més s'escampa el melanoma
Una piga | Domini Públic
Descobreixen per què algunes pigues es converteixen en melanomes
Això podria permetre detectar abans possibles càncers de pell i millorar-ne el tractament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa