El Departament d’Agricultura dels Estats Units ha aprovat aquesta setmana el conreu lliure d’un tomàquet anticancerigen. La fruita, que ha estat modificada genèticament per ser bona per a la salut, va ser presentada l’any 2008 en un article a ‘Nature Biotechnology’ i produeix fins a 10 vegades més antioxidants que les varietats naturals, cosa que li fa tenir un color lila molt característic.
Un compost natural
El compost que li dóna el color, anomenat antocianina, és present a un munt d’aliments, com ara alguna nabius i també la col llombarda, i els estudis l’han relacionat amb una bona llista de beneficis per a la salut, començant per una reducció del risc de patir malalties cardiovasculars i diabetis. De fet, hi ha varietats de tomàquet amb una pell lila de manera natural que contenen nivells baixos d’antocianines, i els científics pensaven que potser, amb alguns canvis genètics, es podia potenciar aquesta propietat.
És per això que van agafar dos gens d’una altra planta, el conillet, i el van afegir als tomàquets per augmentar la seva capacitat de produir antocianines, resultant en una varietat única de tomàquets liles. Els estudis, que van arribar el 2008, afirmaven que frenaven el desenvolupament de càncer fins i tot en ratolins modificats genèticament per desenvolupar la malaltia, que vivien fins a un 30% més quan se’ls alimentava amb ells.
Una promesa per a l’alimentació del futur
Així doncs, aquest és un dels primers exemples d’aliments que permeten que, a través de la dieta, es redueixi la incidència de malalties cròniques, especialment en el cas de productes creats a través de l’enginyeria genètica. Els tomàquets han passat per un procés molt llarg d’estudis i regulacions sanitàries abans de ser aprovats pel seu ús general, cosa que vol dir que no està limitat per lleis que permeten el seu cultiu sinó que pot ser conreada en qualsevol indret.
La seva aprovació als Estats Units, doncs, el primer lloc al món on es fa, permet que els seus desenvolupadors creguin que ben aviat es podrà fer el mateix a altres països, obrint la porta als aliments creats expressament per aportar beneficis concrets a la salut dels seus consumidors