MonPlaneta
Descobert un conservant alimentari natural més efectiu que els artificials
Fruita i verdura

Un equip de científics de la Universitat Tecnològica de Nanyang (Singapur) ha anunciat la descoberta d’un conservant alimentari d’origen vegetal que és més efectiu que els conservants artificials que es fan servir a dia d’avui. Aquest producte orgànic conté unes substàncies naturals conegudes com a flavonoides, presents a gairebé totes les fruites i verdures. Els flavonoides que han estat elaborats per l’equip de Nanyang tenen propietats antimicrobianes i antioxidants molt potents, dos dels trets principals que es busquen als conservants per tal de frenar el desenvolupament bacterial i mantenir el menjar fresc durant més temps. A les proves a què han sotmès mostres de carn i fruita, aquest element orgànic ha aconseguit que les mostres es mantinguessin fresques durant dos dies sense necessitat de refrigerar-les a una temperatura aproximada de 23ºC. A la mateixa temperatura, les mostres que havien estat tractades amb conservants artificials havien estat contaminades per bacteris al cap de només sis hores.

L’equip de la universitat, dirigit per William Chen, el director del programa de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la institució, ja està parlant amb algunes multinacionals del sector de l’alimentació per continuar el desenvolupament d’aquest nou producte, que va ser presentat el mes passat a la revista ‘Food Chemistry’. Tot i que les propietats dels flavonoides ja es coneixien, fins ara no s’havia trobat la manera de fer-los servir de manera econòmica i eficient. Els responsables d’aquesta investigació, però, ho van aconseguir fent servir Saccharomyces cerevisiae, un dels llevats més emprats arreu del món tant en l’elaboració de pa com de cervesa, com indica el seu nom, i també en les vacunes contra l’hepatitis B.

Aquesta alternativa, a més de ser més barata que l’elaboració de conservants artificials, pot ser molt útil en un moment on els indicis dels efectes nocius dels conservants artificials són cada cop més abundants. Els flavonoides són fonts de vitamines en els vegetals i contribueixen a donar color a les fruites, i els seus efectes en el cos humà són, com a mínim, inexistents, quan no beneficiosos, a diferència dels conservants fets servir fins ara, com els nitrats, que poden tenir conseqüències adverses a llarg termini.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a agost 27, 2018 | 13:58
    Manel agost 27, 2018 | 13:58
    Ja s'encarregaran els de Montsantos i companyia de boicotegaro,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa